Ľudia blízki mafii dohliadajú na štátnu bezpečnosť, tvrdí Matovič

TA3 SITA
9.3.2018 14:41

Predseda strany OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že ľudia blízki mafii dohliadajú na bezpečnosť štátu. Podľa jeho slov mala byť za úradovania bývalého ministra obrany Martina Glváča dosadená jedna z takýchto osôb na dôležitý post.

Utajené zmluvy na bezpečnostné systémy

Starostlivosť o bezpečnosť armády zveril v roku 2012 súčasný predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč do rúk družky Kataríny B. dnes už zavraždeného mafiána Jozefa Mišenku. Informoval o tom na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič s tým, že jej túto úlohu Glváč zveril v čase jeho nástupu do funkcie ministra obrany. Podľa Matoviča mala na starosti zabezpečovacie systémy armádnych objektov, kamerové systémy, čítačky kariet, integrovaný zabezpečovací systém všetkých armádnych objektov na Slovensku. "V roku 2010 v Topoľčanoch bol mafiánsky popravený Jozef Mišenka, tridsiatimi ranami zo samopalu, keď sa viezol v luxusnom Mercedese," pripomenul Matovič s tým, že s Mišenkom žila do konca jeho života a má s ním aj syna.

"Mala kontrolovať všetky objednávky, všetky doklady, faktúry a bez jej podpisov na faktúrach nešla žiadna faktúra za bezpečnostné systémy na úhradu," povedal Matovič s tým, že každá zmluva na bezpečnostné systémy bola utajená. "Každá zmluva pochádza z firmy švagra policajného prezidenta Tibora Gašpara SBS Bonul z Nitry, o ktorej písal aj Ján Kuciak," uviedol Matovič. "Ide o mnoho miliónov eur, ktoré boli investované do firmy švagra policajného prezidenta," podotkol. O koľko armádnych objektov ide, nechcel Matovič spresniť, napriek tomu, že týmto číslom disponuje.

Prístup ku kľúčovým informáciám

"Dnes vieme, že armádnu bezpečnosť má zverenú v rukách družka mafiána. Môže ešte viac niekto demontovať štát, ako to urobil Robert Fico?" pýtal sa Matovič, podľa ktorého práve premiér dovolil, aby ona mala informácie o tom, aký zabezpečovací systém máme na ktorom armádnom objekte namontovaný. "Pýtam sa Roberta Fica, lebo to je jeho zodpovednosť, ako je možné, že dostala bezpečnostnú previerku takáto žena? Ak ju nemá, ako je možné, že sa dostala ku kľúčovým informáciám bez bezpečnostnej previerky? Žena, ktorá verne stála pri mafiánovi, nemá čo dostať ani základný stupeň bezpečnostnej previerky a v žiadnom prípade takejto žene nemôžu zveriť bezpečnosť armádnych objektov do rúk," uviedol Matovič s tým, že ak bezpečnostnú previerku má, NBÚ musí okamžite konať.

Zároveň Matovič priznal, že nemá informáciu, či Katarína B. pracuje na ministerstve obrany aj v súčasnosti. Pripomenul, že v minulosti bola prijatá na sekciu majetku a infraštruktúry. "Aké je jej dnešné zaradenie?" adresuje otázku Matovič súčasnému ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi s tým, či naďalej "kontroluje, aby firme Bonul bolo zaplatené to, čo treba" a či toto je postoj strany SNS Andreja Danka. "Ak Andrej Danko toto bude kryť, tak mu vôbec nejde o Slovensko, len o biznis," uviedol Matovič.

Glváč reagoval na Matovičove slová

"Pán Matovič je klamár, on sám nevie, kde má účtovníctvo od vlastnej firmy a podľa neho minister obrany v rezorte s viac ako 20 000 ľuďmi, má poznať manželov, partnerov, predchádzajúcich aj zomretých a to u každého zamestnanca," uviedol Glváč s tým, že podľa dostupných informácií bola Katarína B. radovou štátnou zamestnankyňou. "Nemala rozhodovaciu kompetenciu, tú mali jej nadriadení, bola až tretí stupeň pod riaditeľom," objasnil Glváč.

Tvrdí, že Katarína B. pritom pracovala aj pod nominantkou ďalšieho exministra obrany Ľubomíra Galka, ktorý je v súčasnosti jedným z predstaviteľov opozície. "Ale to pánovi Matovičovi asi uniklo," povedal Glváč. Katarína B. nastúpila podľa Glváča na ministerstvo obrany štyri roky po zavraždení jej partnera, resp. manžela, "ktorý bol obeťou, pričom nejde o Viliama Mišenku, ale Jozefa Mišenku". "To však šialencovi Matovičovi nezapadlo do jeho trápnej hry," vysvetlil Glváč.

Piatkové Matovičovo vystúpenie označil Glváč za nepodarený útok, "ktorý nijako nemôže prispieť k vyšetrovaniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a je len potvrdením, že tancuje a vyskakuje nad ich hrobmi". "Jeho dnešné vystúpenie v tejto súvislosti má takú istú hodnotu ako tvrdenie, že Matovič okrádal svojich zamestnancov nízkymi platmi a živnosťami z donútenia, aby on sám neplatil odvody, čo je však oveľa pravdepodobnejšie," dodal Glváč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok