Kiska, Danko a Fico sa na hrade nezhodli na spoločnej formulácii

TA3 TASR
9.3.2018 12:40

Na Bratislavskom hrade sa stretli Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico. Cieľ stretnutia, ktorý mala byť spoločná deklarácia upokojujúca aktuálnu krízovú situáciu, sa im nepodarilo naplniť.

Želajú si zachovanie pokoja

Traja najvyšší ústavní činitelia sa nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda parlamentu Andrej Danko s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.

"Vítam toto stretnutie, na ktorom sme prešli aktuálne politické témy. Síce sme neskoncipovali politickú deklaráciu, ale želáme si, aby v spoločnosti bol zachovaný pokoj. My traja urobíme všetko v rámci našich kompetencií, aby neboli udalosti posledných dní akokoľvek politicky zneužívané," povedal Danko, ktorý stretnutie inicioval. Premiér Fico a prezident Kiska sa priamo po stretnutí nevyjadrili.

Prezident mal neskôr vyhlásenie pre médiá. "K návrhu spoločnej deklarácie som nedostal pripomienky," uviedol. "Nepovažujem za korektné prísť na stretnutie so zásadne iným návrhom textu, s ktorým som nemohol súhlasiť," povedal v zjavnej narážke na to, že premiér Fico na rokovaniach presadzoval vlastnú formuláciu vyhlásenia.

Vyjadril sa aj tretí aktér, premiér Fico. Zopakoval, že hlavným želaní všetkých je zachovanie pokoja a hru o slovíčka považuje za malichernú. Tu je jeho vyjadrenie:

Verziu mal Kiska aj Fico

Kiska pred rokovaním navrhol text vyhlásenia, s vlastnou verziou však prišiel aj premiér. Fico predložil na rokovaní svoj vlastný návrh ich spoločného vyhlásenia. Na úvod konštatuje, že on, prezident Andrej Kiska a predseda parlamentu Andrej Danko sa stretli v rámci štandardného politického dialógu. 

Fico vo svojom návrhu súhlasil s Kiskom, že traja lídri krajiny musia zabezpečiť nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky ako aj všetkých s tým súvisiacich trestných činov. Podľa premiérovho návrhu sa tiež zaväzujú, že budú chrániť slobodu prejavu a tlače, „ktoré majú na Slovensku vysokú úroveň“. Ficovo vyhlásenie konštatuje „základné ústavné právo verejnosti pokojne sa zhromažďovať“, pričom pripomína „informácie o bezpečnostných rizikách spojených s dnešnými zhromaždeniami a o pokusoch zneužiť pokojné občianske zhromaždenia na násilné podujatia“. Ako uzatvára návrh, traja najvyšší ústavní činitelia „požiadali všetky relevantné bezpečnostné zložky, aby vyvinuli maximálne úsilie na ochranu pokojných zhromaždení a na predchádzanie násilnostiam."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok