Do ulíc slovenských miest vyšli desaťtisíce ľudí. Štrngali kľúčmi

TA3 ČTK SITA TASR
9.3.2018 15:51

Slovensko sa po vražde novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej zmieta vo vážnej politickej kríze. Vynorili sa podozrenia z prepojenia politiky a mafie, vláda Roberta Fica sa otriasa a do verejnej debaty sa po 20 rokoch vrátil George Soros. V desiatkach miest na Slovensku ale i v zahraničí zorganizovali pochody, ktoré žiadali slušné Slovensko. Organizátori vyzývali, aby si ľudia zobrali kľúče a štrngali nimi. Priebeh udalostí sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

20:26 Do Košíc prišlo asi 15-tisíc ľudí. Účastníci sa zhromaždili pri Dolnej bráne a potom pokojne pochodovali po jednej strane košickej Hlavnej ulice a po druhej strane sa vracali k Dolnej bráne.

K prítomným sa prihovoril kňaz Peter Gombita. „Vymeniť vládu nie je až také ťažké. Ale bude treba zmeniť aj ľudí dole. Všetci sa musíme vrátiť k poctivému životu, k poctivej práci, čestnosti, k slušnosti a pravde, ak chceme zmenu. Pravda sa zabiť nedá, ľudský život áno, čo sa aj stalo,“ povedal.

ifr0146-1_7f000001-e065-59d1.jpg

20:20 Okolo dvesto Slovákov sa stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí, v blízkostí inštitúcií EÚ. Demonštráciu prišiel podporiť bývalý šéf slovenskej diplomacie Pavol Demeš, ktorý sa v Bruseli zúčastňoval na medzinárodnej konferencii, ako aj zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Katarína Mathernová.

20:10 Banskobystrické Námestie SNP zaplnilo viac ako 4000.

19:50 Zhromaždenie v Bratislave bolo pokojné, bez narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti, tvrdia policajti. "Ďakujeme organizátorom a všetkým účastníkom zhromaždenia za to, že zachovali pokoj," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

19:45 Pred úradom vlády v Bratislave už ostalo len niekoľko desiatok ľudí. Na mieste už funguje aj doprava. K žiadnym incidentom pred sídlom premiéra neprišlo.

img-9989_7f000001-da6f-1ba0.jpg

19:45 Na prešovskom zhromaždení vystúpila matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová z neďalekých Gregoroviec. Apelovala na vyšetrovateľov, aby našli skutočných vrahov dcéry Martiny Kušnírovej a jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka. Aby vypátrali, kto za týmto ohavným činom stál. Poďakovala sa prítomným za spolupatričnosť v ich zármutku a požiadala verejnosť o ďalšiu podporu.

"Ak by im skutočne záležalo na vyšetrení vraždy Janka a mojej Martiny, mali byť od začiatku na mieste činu kompetentní, pitvu mal robiť expert, neoprávnené osoby nemali na mieste činu čo robiť. Aj výroky politikov, ktorí sa potia a neodpovedajú na otázky, sú dôkaz toho, že pochybili a nemajú byť na svojich miestach, aspoň kým sa toto všetko nevyšetrí. Trvám na tom, ako matka zavraždenej dcéry," uviedla Kušnírová. Svoje vystúpenie ukončila úryvkom piesne Kto za pravdu horí.

Na zhromaždení v Prešove vystúpila aj speváčka Katka Koščová, Martin Husovský z kapely Komajota i pesničkárka Viki Olejárová, ktorá interpretovala skladby Karla Kryla.

vza-2632_7f000001-d6dc-9be0.jpg

19:40 Vyše 200 ľudí prišlo v piatok podvečer na Svätotrojičné námestie v Krupine, aby zapálili sviečku za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu. Na úvod miestny farár vyzval ľudí na zmierenie a pomodlil.

19:35 Na Námestí baníkov v Rožňave si uctilo zavraždenú dvojicu približne 400 ľudí. Účastníci zhromaždenia mohli okrem zapálenia sviečok nechať svoj odkaz i odtlačkom rúk alebo nápisom červenou farbou na čiernom plátne.

trnava-1140-px_7f000001-d89b-2e87.jpg

19:30 Na Trojičné námestie prišlo zhruba 2500 Trnavčanov. Míting moderovali herci trnavského divadla. Vystúpila aj redaktorka týždenníka My Lenka Štepáneková a prítomní si vypočuli aj list Trnavčana, redaktora Hospodárskych novín Mateja Gašparoviča, ktorý v ňom spomínal na pracovné stretnutia s Jánom Kuciakom. "Jeho smrť musí zahýbať inštitucionálnym zlom, lebo to je skutočný Kuciakov vrah," uviedol redaktor.

09032018nitra-zhromazdenie4505900_7f000001-d615-0ac0.jpg

19:25 Približne 4000 ľudí sa pripojilo k iniciatíve v Nitre. Na zhromaždení pred budovou okresného úradu vystúpili so svojimi príhovormi zástupcovia spoločenského a kultúrneho života, priatelia i spolupracovníci zavraždeného novinára a jeho snúbenice. Podporu organizátorom vyslovili aj zástupcovia Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, ktorej absolventmi boli obidve obete vraždy. Pridali sa aj herci Divadla Andreja Bagara v Nitre.

19:25Žiline vystúpil napríklad slovenský herec a zabávač Juraj „Šoko“ Tabaček či držiteľka ocenenia Biela vrana Zuzana Hlávková. „My sme ponovembrové deti a toto je náš boj. Ján Kuciak písal o najstrašnejších korupčných kauzách, ktoré rozkladajú našu spoločnosť. Nemusíme a nebudeme prikyvovať, keď nám budú tvrdiť, že tráva je fialová a voda suchá,“ povedala.

19:20Prievidzi si prišlo vypočuť rečníkov viac ako 1500 ľudí všetkých vekových kategórií. Verejnosti sa počas neho okrem iných prihovorili prostredníctvom videa aj dvaja pôvodom Prievidžania, poetka a novinárka Mirka Ábelová a spisovateľ Daniel Hevier.

19:15 Do ulíc Popradu vyšlo približne tisíc ľudí. Rečníci i organizátori na pódiu zároveň viackrát zdôraznili, že nejde o pokus o štátny prevrat, len o túžbu žiť vo fungujúcom štáte, ktorý je tu pre ľudí.

19:10 Vyvodenie politickej zodpovednosti za súčasnú situáciu v krajine žiadali aj účastníci  zhromaždenia na Mierovom námestí v Trenčíne. Podľa jeho organizátorky Klaudie Brázdilovej sa na námestí vystriedalo okolo 2500 ľudí. Na pódiu sa davu okrem iných prihovorili aj Ľubica Ščambová z organizačného tímu festivalu Pohoda, bloger Jakub Mazán či režisér a scenárista Peter Hledík, zakladateľ festivalu ART Film Fest v Trenčianskych Tepliciach. Medzi rečníkmi bola aj kamarátka Martiny Kušnírovej či obyvateľka Štiavnika, obce, z ktorej pochádzal zavraždený Ján Kuciak.

18:50 Po skončení zhromaždenia na Námestí SNP sa pred úradom vlády zoskupilo niekoľko stoviek účastníkov zhromaždenia Za slušné Slovensko. Účastníci protestujú pred sídlom premiéra Roberta Fica a kričia "Do basy!" a "Dosť bolo Fica".

18:05 Zhromaždenie v Bratislave sa chýli ku koncu. Slovenskú hymnu opäť po týždni spieva Juraj Benetin z Korben Dallas. Ľudia počas spievania zapli telefóny a osvetlili celé Námestie SNP. Po hymne nasledoval potlesk, ľudia opäť štrngali kľúčmi a skandovali "Dosť bolo Fica!"

18:00 "Janko a Martinka ostanú navždy v našich srdciach. Je na tom niečo hrozivé, až biblické, že až smrť povzbudí k životu, že smrť v nás obnoví túžbu po pravde a spravodlivosti," povedal bývalý arcibiskup Róbert Bezák. Pozdravil Bélu Bugára, Luciu Žitňanskú, Petra Kresáka a Františka Šebeja, ktorým dal svoju dôveru. "Pozdravujem ich. Nech rozmýšľajú," povedal.

17:55 Mama zosnulej Martiny Kušnírovej prítomným odkázala, že ich podporuje. Námestie sa potom zmenilo na chvíľu na pietnu spomienku. Na pódium vystúpila sestra Jána Kuciaka - Mária. "Guľku do srdca dostala celá naša rodina," povedala s tým, že nevedela, či má ostať pri rodičoch alebo prísť. "Som rada, že ste tu a že vám to nie je jedno. Ani Martinke a Jankovi to nebolo jedno," povedala.

imgl2557_7f000001-ca76-8b2e.jpg

17:50 "Stojím tu ako občan tejto krajiny, ako lekár, ktorý sa stará o nevyliečiteľne choré deti. Pracujem v oblasti, ktorú štát nepokrýva," povedala Mária Jasenková z organizácie Plamienok na bratislavskom námestí "Myslím si, že táto krajina potrebuje zmenu a ja chcem a verím, že všetci chceme, aby ľudia túto krajinu viedli založenú na poctivosti, spravodlivosti, na hodnotách dôležitejších ako je moc a peniaze."

17:48 Diana Majdáková prehovorila za nezávislé kultúrne centrá a inštitúcie. Hovorila o tom, že na Slovensku je absencia politickej kultúry, štátu vyčítala selektívny prístup k odhaľovaniu organizovaného zločinu či nedostatočné konanie štátnych orgánov, keď sa na ne obrátili občania s prosbou o pomoc, keď sa báli o vlastný život.

Robert Roth počas svojho vystúpenia citoval aj Shakespeara. "Pravda môže stáť aj na jednej nohe, ale na dvoch môže kráčať vpred," povedal Roth.

17:45 Dosť bolo skutkov, ktoré sa nestali. Pred tisíckami zhromaždených na Námestí SNP v Bratislave to uviedla opatrovateľka v Rakúsku Bibiana Kudziová. Povedala, že túto krajinu opustila, aby mohla žiť, a nie prežívať. Nízka nezamestnanosť nie je výsledkom vlády, ale toho, že ľudia z krajiny odišli. Kudziová taktiež povedala, že dúfala, že toto zhromaždenie nebude musieť byť, že vláda si uvedomí, v akom stave je Slovensko. Má strach z toho, že je normálne legálne držať zbraň a mať na krku 70 trestných oznámení a to, že o štátnych tajomstvách vie človek bez previerky. Takisto pripomenula, že smrť siedmich opatrovateliek nie je doteraz vyšetrená. "Dokedy to tak bude?" pýtala sa.

17:44 Takto vyzerá situácia v Leviciach.

 

17:40 Bratislavské Námestie SNP je preplnené ľudmi. Na križovatke na Kamennom námestí vidieť, že stále prichádzajú noví ľudia zo všetkých strán. Dav skanduje: "Dosť bolo Fica" a "Odstúpiť".

imgl2498_7f000001-ba10-9ee1.jpg

17:40 K Pochodu za slušné Slovensko sa pridali aj v Prahe. Medzi rečníkmi vystúpilo viacero hostí. V programe sa spomínajú mená ako český investigatívny novinár Jaroslav Kmenta, autor knihy Boss Babiš, slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová či Fedor Gál.

pochod-praha_7f000001-c047-7bb3.jpg

17:35 Zábery z Trenčína. Ako hostia majú vystúpiť Ľubica Ščambová z organizačného tímu festivalu Pohoda, po nej vystúpi spoluzakladateľ Truniversity a bloger Denníka N Jakub Mazán. Medzi rečníkmi je aj Daniel Baláž, predseda študentskej rady Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne a Ria Gehrerová z DenníkaN, režisér a scenárista Peter Hledík, zakladateľ festivalu ART Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a moderátor Štefan Skrúcaný.

 

17:25 Pozrite si, ako to vyzerá na proteste v Považskej Bystrici.

17:20 Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko sa koná aj v Banskej Bystrici. Pozrite si fotogalériu.

17:20 Ako prvý v Bratislave vystúpil Štefan Hríb, šéfredaktor .týždňa, za študentov a učiteľov hovorí Vladimír Crmoman.

"Prišlo k vražde novinára? Vieme, čo bolo v jeho nedokončenom článku," povedal Hríb a pripomenul, že Kuciak hovoril o prepojení ľudí blízkych premiérovi Robertovi Ficovi na taliansku mafiu. Zmyslom štátu nie je rast HDP či nízke dane, ale spravodlivosť. Slovensko dnes spravodlivé nie je. "Slovensko je dnes unesený, znásilnený štát. O tom bol nedokončený článok Jána Kuciaka," pokračoval Hríb.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy stredoškolských učiteľov hovoril za študentov aj učiteľov. "Dejú sa tu nesystémové veci, štrajkujeme, premiér sa s nami nedokáže ani len stretnúť. Sme na križovatke a rozhodujeme sa, čo bude ďalej," povedal. Bol by rád, ak by to neskončilo iba pritom, že si ľudia zaprotestujú a nič sa nezmení. Ľudia začali skandovať "Chceme zmenu!" a "Odstúpiť!". "Na školstve vymenili ministra, lebo vedel povedať iba "ďakujem pekne za vaše otázky". Terajšia povedala, že za kauzu s eurofondmi môžu všetci, musela by vymeniť celú republiku," pokračoval Crmoman. Ľudí poprosil, aby to nevzdali, kým nebudú ministri slušní ľudia a odborníci na svojom mieste.

17:10 Na proteste Za slušné Slovensko sa stretli aj v Brne.

pochod2_7f000001-ad48-976e.jpg

17:05 Námestie SNP v Bratislave je úplne plné.

pochod3_7f000001-b0eb-00e2.jpg

17:00 V týchto chvíľach sa v Bratislave i v iných mestách oficiálne začína pochod Za slušné Slovensko.

16:58 K celoslovenským zhromaždeniam sa pridal aj Pezinok. Na Radničnom námestí sa o 16:00 stretlo viac ako 800 ľudí. Mnohí z Pezinčanov následne odišli na veľký protestný míting do Bratislavy.

16:55 V centre Bratislavy sa popoludní konal aj pochod proti americkému finančníkovi Georgeovi Sorosovi. Iniciovala ho mimoparlamentná strana NAJ a jeho úvodu sa zúčastnilo do desať ľudí.

img-9365_7f000001-af81-f0b9.jpg

16:38 Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúča to delegácia europoslancov, ktorá prišla na Slovensko.

Pri svojej návšteve na Slovensku hovorili s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, predstaviteľmi polície či prokuratúry. "Dali sme jasne najavo, že si želáme čo najobjektívnejšie a najkomplexnejšie vyšetrovanie," povedal Claude Moraes. Europoslanci priznávajú, že na Slovensku videli aj "dosť nezvyčajné veci". Zistenia budú prezentovať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu. Súčasťou správy bude aj otázka slobody tlače a postavenia novinárov.

16:06 Činohra Slovenského národného divadla podporí zhromaždenie Za slušné Slovensko. Nielen činoherci, ale aj hosťujúci martinskí divadelníci za zúčastnia na zhromaždení v Bratislave. Predstavenie Úpadok amerického impéria, invázia barbarov sa posúva na 20:00. Na rovnaký čas sa presúva aj hosťujúce predstavenie Višňový sad.

15:40 Študenti vyhlasujú "koniec letargie na univerzitách". V aktuálnej atmosfére cítia, že nemôžu mlčať, a preto založili študentskú iniciatívu #niejenamtojedno. Iniciatíva vznikla na Vysokej škole múzických umení medzi študentmi, ktorí v dusivej atmosfére po tragickej udalosti vo Veľkej Mači nechceli sedieť so založenými rukami.

Dnes vyzývajú ďalších študentov z iných univerzít, aby sa k nim pridali a prišli spolu na večerné zhromaždenia pod jednotným heslom #(názov univerzity)niejenamtojedno.

15:15 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nie je spokojný s doterajším priebehom vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Neznamená to však podľa neho, že sa nepracuje. Zároveň upozornil, že medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať objasňovaním vraždy, by mohol vzniknúť na budúci týždeň.

14:15 Takto vyzerajú dlažobné kocky, ktoré mali ukryť v kríkoch pri Úrade vlády SR.

14:00 Futbaloví ultras odmietajú podozrenia, podľa ktorých by sa mali negatívne zapojiť do dnešných protestov.

13:42 "K návrhu spoločnej deklarácie som nedostal pripomienky," uviedol k neúspechu rokovaní Kiska-Danko-Fico na hrade prezident Andrej Kiska. "Nepovažujem za korektné prísť na stretnutie so zásadne iným návrhom textu, s ktorým som nemohol súhlasiť," uviedol v zjevnej narážke na to, že premiér Fico na rokovaniach presadzoval vlastnú formuláciu vyhlásenia, ktoré malo upokojiť situáciu na Slovensku.

13:15 Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prehovoril o vyšetrovaní. "Dochádza k určitým posunom," uviedol, ale dodal, že s aktuálnym stavom nie je spokojný.

13:05 Kto vystúpi na dnešnom bratislavskom zhromaždení? Okrem iných by to mali byť šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb, Vlado Crmoman z Iniciatívy stredoškolských učiteľov, opatrovateľka v Rakúsku Bibiana Kudziová, Mária Jasenková z Plamienka, herec Robert Roth, emeritný arcibiskup Robert Bezák či spevák a architekt Juraj Benetin.

12:55 Na Bratislavskom hrade sa stretli Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico. Cieľ stretnutia, ktorý mala byť spoločná deklarácia upokojujúca aktuálnu krízovú situáciu, sa im nepodarilo naplniť.

"Máme však jedno spoločné želanie, aby bol v spoločnosti zachovaný kľud a pokoj," vyhlásil počas krátkeho spoločného vyhlásenia šéf parlamentu Danko.

12:47 Fico predložil na rokovanie troch najvyšších ústavných činiteľov svoj vlastný návrh ich spoločného vyhlásenia. Vo svojom návrhu súhlasí s Kiskom, že traja lídri krajiny musia zabezpečiť nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania vraždy novinára a jeho partnerky ako aj všetkých s tým súvisiacich trestných činov.

Podľa premiérovho návrhu sa tiež zaväzujú, že budú chrániť slobodu prejavu a tlače, „ktoré majú na Slovensku vysokú úroveň“. Ficovo vyhlásenie konštatuje „základné ústavné právo verejnosti pokojne sa zhromažďovať“, pričom pripomína „informácie o bezpečnostných rizikách spojených s dnešnými zhromaždeniami a o pokusoch zneužiť pokojné občianske zhromaždenia na násilné podujatia“.

12:45 Pochody, aspoň ich komorné verzie, sa už začali u protinožcov.

12:05 Robert Fico zvolal v súvislosti s aktuálnymi udalosťami bezpečnostnú radu štátu. Premiér po jej skončení na tlačovej besede vyhlásil, že hoci rešpektuje právo zhromažďovania sa a slobodu slova, má informácie o hroziacom násilí počas pochodov. Pred Úradom vlády vraj dokonca našli ukryté kopy dlažobných kociek.

11:35 Americký finančný špekulant George Soros chce zvrhnúť aj slovenskú vládu premiéra Roberta Fica, ktorá je proti migrácii, konštatovali v piatok viaceré maďarské médiá blízke vláde premiéra Viktora Orbána.

Denník Magyar Idők napísal, že vraždu slovenského novinára zneužívajú "sorosovci" na podlé politické hry. Najdôležitejším človekom amerického špekulanta je vraj prezident Andrej Kiska. Protivládne protesty organizujú ľudia, ktorí sú evidentne zo Sorosových kruhov, tvrdí denník

11:25 Minister zdravotníctva Tomáš Drucker potvrdil, že medzi priateľmi na sociálnej sieti mal Antonina Vadalu - talianskeho podnikateľa z článku zavraždeného novinára. Nepozná ho však osobne a medzi priateľmi má tisícky ľudí. V súvislosti s aktuálnymi podozreniami sa ho rozhodol z priateľov odobrať a nechá si v profile len tých, ktorých pozná.

10:55 Organizátori vyzývajú ľudí, ktorí sa zúčastnia zhromaždení Za slušné Slovensko, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície. „Ak by boli ľudia svedkami provokácií, prosíme ich, aby sa do nich nezapájali, ale ihneď sa obrátili na organizátorov, alebo políciu. Polícia poskytuje organizátorom úplnú súčinnosť a pomoc. Prosíme ľudí, ktorí prídu na zhromaždenie Za slušné Slovensko, aby si priniesli kľúče, ktorými budeme spolu štrngať. Veríme, že sa slušne, pokojne a rozhodne postavíme Za slušné Slovensko.“ uviedli organizátori.

10:23 Polícia zrealizuje v súvislosti s piatkovými zhromaždeniami s názvom Za slušné Slovensko mimoriadne bezpečnostné opatrenia, aby bol ich priebeh pokojný. "Máme taktiež informácie, že sa chcú zapojiť fanúšikovia niektorých futbalových klubov, najmä tí ultra," varoval policajný prezident Tibor Gašpar.V Bratislave sa treba pripraviť na dopravné obmedzenia, zhruba od 16:30 na Námestí SNP a v okolitých uliciach.

10:20 Ľudia podľa organizátorov vyjdú do ulíc okrem Bratislavy aj v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Bardejove, Košiciach, Komárne, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Leviciach, Levoči, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Námestove, Nových Zámkoch, Trnave, Trenčíne, Partizánskom, Pezinku, Prievidzi, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Považskej Bystrici, Poprade, Rimavskej Sobote, Senici, Spišskej Novej Vsi, Veľkom Krtíši, Vrábľoch, Žiline, ale aj v obci Zábudišová v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Podporu Slovensku vyjadria aj vo viacerých metropolách sveta, napríklad v Barcelone, Berlíne, Brne, Haagu, Helsinkách, Kodani, Londýne, Mníchove, Vancouveri, Paríži, Prahe, Štokholme, ale aj v lyžiarskom stredisku Kaprun.

10:15 Premiér na dnešné predpoludnia zvolal bezpečnostnú radu štátu. Dôvody oficiálne jasné nie sú, zrejme pôjde o avizované protesty.

10:10 Dnes na Slovensku končí pracovná cesta delegácie poslancov z europarlamentu, ktorí prišli v súvislosti s vraždou.

10:00 Hlavný protest sa uskutoční na bratislavskom námestí SNP dnes od 17:00. Organizátori požadujú "dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov" a "novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin."

09:55 Prečítajte si celé znenie deklarácie:

09:45 Na poludnie je naplánované stretnutie prezidenta Andreja Kisku s premiérom Robertom Ficom a s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Cieľom je upokojiť napätie.

"Prezident Andrej Kiska doručil návrh spoločnej deklarácie predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi a predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ktorá by mala pomôcť vrátiť ľuďom pocit dôvery vo vlastné inštitúcie a schopnosť štátu zabezpečiť spravodlivosť. Prezident ocenil, že predseda národnej rady privítal túto deklaráciu. Keďže neprišli žiadne pripomienky, dnes prezident pôjde na Hrad a očakáva podpísanie spoločného vyhlásenia," uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok