Dve tretiny Američanov sú proti výraznej angažovanosti USA v Afganistane

SITA
5.5.2012 08:45

Väčšina Američanov si želá odchod amerických vojakov z Afganistanu a nesúhlasí s tým, aby sa USA dlhodobo angažovali v podpore hospodárstva a bezpečnosti Afganistanu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Ipsos, ktorý v piatok zverejnila agentúra Reuters.

Dve tretiny Američanov sú proti výraznej angažovanosti USA v Afganistane
SITA

Takmer dve tretiny zo 776 respondentov sa v prieskume vyslovili proti záväzku výrazne pomáhať Afganistanu pri rozvoji jeho hospodárstva a posilňovaní bezpečnosti až do roku 2024. Práve takýto časový horizont bol stanovený v dohode o strategickom partnerstve, ktorú americký prezident Barack Obama a jeho afganský náprotivok Hámid Karzaj podpísali tento týždeň a ktorá upravuje vzájomné vzťahy po odchode zahraničných vojakov plánovanom na koniec roka 2014.

Až 77 percent opýtaných uviedlo, že chcú stiahnutie vojakov - s výnimkou výcvikových oddielov a špeciálnych jednotiek - už do konca tohto roku. "Keď však ide napríklad o pátranie po príslušníkoch al-Káidy alebo o poskytovanie výcviku pre afganské bezpečnostné zložky, väčšina ľudí to podporuje," uviedol Chris Jackson z inštitútu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok