Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na svet prišiel operačný systém Android P s novými funkciami

Na svet prišiel operačný systém Android P s novými funkciami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Google oficiálne oznámila vydanie ďalšej verzie mobilného operačného systému pod označením Android P. Používatelia sa ho vo svojich mobilných zariadeniach dočkajú síce o niečo neskôr ku koncu roka, no už teraz bolo odhalených niekoľko nových funkcií, medzi ktoré patrí podpora pre automatické zarezanie aplikácií podľa displeja, bohatšie notifikácie textových správ či aktivácia novej technológie Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT) pre ľahšie získanie informácií o polohe v interiéri.

Aj v prípade nového mobilného operačného systému Android P zvolila spoločnosť Google rovnakú stratégiu uvoľnenia na trh. Android P bude najskôr k dispozícii pre vývojárov, ktorí sú zaregistrovaní v spoločnosti Google a majú jeden z vybraného počtu schválených smartfónov pre inštaláciu skorej verzie tohto softvéru.

Dátum vydania spotrebiteľskej verzie systému Android P ešte nebol potvrdený, no očakáva sa, že by to malo byť niekedy v treťom štvrťroku, podobne ako tomu bolo v prípade predchádzajúcej verzie Android 8.0 Oreo. Tak ako zvyčajne, aj teraz bude Android P dostupný najprv ako aktualizácia pre smartfóny od spoločnosti Google.

Spoločnosť Google oficiálne oznámila vydanie ďalšej verzie mobilného operačného systému pod označením Android P.

Spoločnosť Google sa chystá verejnosti v nasledujúcich mesiacoch postupne odhaliť nové funkcie, no už teraz prezradila niekoľko zaujímavých informácií. Operačný systém Android P bude obsahovať natívnu podporu pre zarezanie aplikácií. To znamená, že vývojári už nebudú musieť mať obavy, že na smartfóne s minimálnymi rámami alebo netradičným pomerom strán sa ich aplikácie zobrazia nesprávne. Teraz bude takmer všetko prispôsobené automaticky.

Notifikácie o správach sú v novom Androide P o niečo bohatšie. Vývojári pridali podporu inteligentných odpovedí spolu s náhľadmi obrázkov samostatných upozorneniach. Google pridal aj novú technológiu nazvanú ako Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT). Tá slúži pre uľahčenie mapovania aplikácii na zaznamenávanie pozície vášho mobilného zariadenia v interiéri prostredníctvom prenosu overovacích dát z okolitých smerovačov.

Notifikácie o správach sú v novom Androide P o niečo bohatšie. Vývojári pridali podporu inteligentných odpovedí spolu s náhľadmi obrázkov samostatných upozorneniach.

Operačný systém Android P tiež dokáže streamovať obsah z dvoch kamier, čiže aj z prednej a zadnej, pričom by sa údajne mal zrýchliť aj celkový čas snímania fotoaparátu. Postarané bude tiež o prístup k mikrofónu a kamere tak, aby sa znížila pravdepodobnosť, že niektorá vás bude špehovať niektorá z aplikácií.

Množstvo ďalších vylepšení sa týka napríklad optimalizácie spotreby batérie, lepšej kompresie obrazu či rýchlejšieho prístupu k funkciám špecifickým pre umelú inteligenciu. No dôležité zmeny zrejme spoločnosť Google oznámi v priebehu najbližšieho obdobia.

Google pridal aj novú technológiu nazvanú ako Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT). Tá slúži pre uľahčenie mapovania aplikácii na zaznamenávanie pozície vášho mobilného zariadenia v interiéri prostredníctvom prenosu overovacích dát z okolitých smerovačov.