Štátnej firme mal očistiť meno, sám mieri za mreže pre korupciu

TA3 ČTK
9.3.2018 08:04

Bývalý šéf brazílskej štátnej ropnej spoločnosti Petrobras dostal od súdu jedenásťročný trest väzenia za korupciu a pranie špinavých peňazí. Aldemir Bendine podľa justície prijal miliónové úplatky od stavebnej firmy Odebrecht, uviedol server Infobae.

Štátnej firme mal očistiť meno, sám mieri za mreže pre korupciu
SITA/AP

Obvinili stovky osôb

Petrobras stojí v centre obrieho škandálu, ktorý zasahuje aj do najvyšších politických kruhov tejto najväčšej latinskoamerickej krajiny. Bendine viedol Petrobras medzi rokmi 2015 a 2016. Do čela spoločnosti bol dosadený, aby očistil jej meno po rozsiahlej korupčnej afére. Úrady ho ale vlani v júli zatkli a v auguste si vypočul obvinenie z korupcie.

Podľa prokuratúry prijal Bendine od Odebrechtu úplatky vo výške troch miliónov realov, v prepočte viac ako 745-tisíc eur. Za to mal uľahčiť obchody medzi stavebnou firmou a Petrobrasom. Okolo manipulovania zákaziek Petrobrasu sa točí najväčší korupčný škandál v dejinách Brazílie. V kauze bolo obvinených niekoľko stoviek osôb vrátane významných podnikateľov a politikov z pravicového i ľavicového tábora.

Podplácali v 12 krajinách

Odsudzujúce verdikty si už vypočula približne stovka ľudí. Odhalenie vyhrotilo dlhotrvajúcu politickú krízu, ktorá zmietla bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu a niekdajšieho predsedu dolnej komory parlamentu Eduarda Cunha.

Škandál okolo Petrobrasu vypukol pred štyrmi rokmi a hovorí sa mu tiež Lava Jato (Autoumyváreň). Pôvodne išlo o vyšetrovanie skupín podnikateľov, ktorí prali špinavé peniaze a okrádali štát na daniach. Neskôr sa začal odkrývať rozsiahly systém, v ktorom politici inkasovali úplatky za prideľovanie predražených zákaziek.

O Odebrechte vyšlo najavo, že podplácal aj politikov v najmenej 12 krajinách Latinskej Ameriky. Bývalí manažéri spoločnosti už boli pre korupciu odsúdení a niektorí uviedli ďalšie mená výmenou za nižšie tresty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok