Ľudia opäť vyjdú do ulíc, mnohí študenti dostali voľno

TA3 TASR
8.3.2018 13:46

V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca budú opäť konať zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko. Väčšina vysokých škôl a univerzít udelila študentom na piatok rektorské alebo dekanské voľno.

Pridali sa desiatky miest

Organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Najväčšie zhromaždenie sa uplynulý piatok 2. marca uskutočnilo v Bratislave. V piatok 9. marca sa bude opäť konať na Námestí SNP so začiatkom o 17.00 h.

Ľudia podľa organizátorov vyjdú do ulíc aj v Bánovciach nad Bebravou, Banskej Bystrici, Bardejove, Košiciach, Komárne, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Leviciach, Levoči, Lučenci, Martine, Námestove, Nitre, Nových Zámkoch, Trenčíne, Partizánskom, Prievidzi, Prešove, Revúcej, Rožňave, Ružomberku, Pezinku, Považskej Bystrici, Poprade, Rimavskej Sobote, Senici, Spišskej Novej Vsi, Veľkom Krtíši, Vrábľoch, Žiline, ale aj v obci Zábudišová v okrese Nové Mesto nad Váhom. Podporu Slovensku vyjadria aj vo viacerých metropolách sveta, napríklad v Barcelone, Berlíne, Brne, Haagu, Helsinkách, Kodani, Londýne, Mníchove, Vancouveri, Paríži, Prahe, Štokholme, ale aj v lyžiarskom stredisku Kaprun.

Podpora aj z Brna

Zhromaždenia podporil aj rektor Masarykovej univerzity v Brne Mikuláš Bek. "Chcel by som vyjadriť podporu a solidaritu vysokým školám na Slovensku, slovenským študentom a akademickej obci v ich postoji k otázke prešetrenia prípadu zavraždeného novinára a zaistenia slobody slova a bezpečnosti médií a novinárov ako jedného zo základných pilierov demokracie," uvádza Bek na svojom profile na sociálnej sieti. Pripomenul, že práve v Brne študujú tisícky slovenských študentov a pôsobí tam aj množstvo pedagógov a vedcov. "Nemôže nám byť situácia našich kolegov a susedov ľahostajná," vyhlásil.

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) sa na vedenie vysokých škôl a univerzít obrátila s prosbou o udelenie rektorského voľna na piatok, aby sa študenti, ale i zamestnanci škôl mohli zúčastniť protestov nielen v mestách, kde študujú, ale i vo svojich bydliskách. "Cítime potrebu, aby akademické prostredie reflektovalo napätú celospoločenskú situáciu. Sme presvedčení, že budúcnosť krajiny má byť založená na vzdelaní a kritickom myslení, preto musíme jasne odsúdiť akékoľvek prejavy šírenia konšpiračných teórií v spoločenskej a politickej diskusii," píše sa v liste, ktorý rektorom vysokých škôl adresovala ŠRVŠ.

Študentom vyhoveli

Niektoré fakulty a univerzity už požiadavke ŠRVŠ vyhoveli. V Bratislave to sú napríklad Univerzita Komenského, Vysoká škola výtvarných umení, Vysoká škola múzických umení, Slovenská technická univerzita, Vysoké škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Ekonomická univerzita, Paneurópska vysoká škola či Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií. Pripojila sa aj Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Katolícka univerzita v Ružomberku a Prešovská univerzita v Prešove.

Rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik informoval, že účasť na občianskych zhromaždeniach a pochodoch je slobodným a občianskym rozhodnutím každého študenta a pedagóga. "Pokiaľ študenti v piatok popoludní požiadajú o voľno, dekani fakúlt im vyjdú v ústrety," uviedol Habánik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok