Kiska navrhol prijatie deklarácie, ktorá má upokojiť napätie

TA3 SITA TASR
8.3.2018 12:30

Prezident Andrej Kiska je pripravený ísť na stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov s tým, že navrhuje prijať spoločnú deklaráciu. Tá sa má týkať spoločných krokov na upokojenie napätej atmosféry a ukončenie politickej krízy. Andrej Danko deklaráciu víta a dúfa v "obrúsenie hrán" medzi prezidentom a premiérom.

Ako upokojiť napätú atmosféru

Kiska navrhne pred piatkovým stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Kiska to vyhlásil po stretnutí s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko monitorovať situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Podľa Kisku by mali traja najvyšší ústavní činitelia spoločne vyjadriť skutočný hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv a zaviazať sa, že nebudú pokojné protesty občanov v demokratickej krajine nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia a ani nijak inak dehonestovať. Presný obsah deklarácie pošle prezident šéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi a premiérovi Robertovi Ficovi popoludní. "Som presvedčený, že zajtrajšie stretnutie bude mať zmysel len vtedy, ak sa skončí konkrétnym a zrozumiteľným výsledkom," povedal.

Jasný signál k občanom

Aktuálna kríza dôvery v štát si podľa jeho slov vyžaduje jednoznačný a jasný signál smerom k rozhorčeným a znepokojeným občanom. "Je nevyhnutné vyjadriť podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú vraždu. Ako najvyšší ústavní činitelia by sme sa mali zaviazať, že nevyhnutnou vzájomnou súčinnosťou prispejeme k vyriešeniu politickej krízy a k upokojeniu atmosféry v našej krajine," konštatoval.  

Na margo stretnutia s europoslancami Kiska poznamenal, že ako prezident víta ich záujem o situáciu na Slovensku. "Som rád, že našim partnerom záleží na tom, čo sa na Slovensku deje a vyjadrujú úprimný záujem nám v rámci možnosti pomôcť pri vyšetrení tohto zločinu. Verím, že sa stretnú s maximálnou otvorenosťou a ochotou odpovedať na všetky otázky. Je v záujme SR objasniť vraždy mladých ľudí. Je to dôležité pre pozostalých, Slovensko aj celú EÚ, v ktorej vraždy novinára nemajú miesto," dodal Kiska.

Danko chce kompromis všetkých strán

K prezidentovmu návrhu sa vyjadril aj predseda parlamentu. Andrej Danko verí, že v piatok spoločne s prezidentom a predsedom vlády pripravia dokument a riešenie, ktoré upokojí snahy o štátny rozvrat a zastaví štvavú kampaň. „Prierezový dokument - deklarácia, ktorá bude kompromisom všetkých strán, je nutnosťou v súčasnej situácii. Verím zároveň, že piatkové stretnutie obrúsi hrany konfliktu premiéra s prezidentom. Slovensko potrebuje najmä pokoj a nie spor dvoch ústavných činiteľov,“ uviedol Danko a dodal, že situácia sa, žiaľ, stále dramatizuje.

„Aj dnešný poplach na pôde NR SR o nahlásení bomby, ale, žiaľ, aj osobné vyhrážanie sa zamestnancom parlamentu sú dôkazom toho, že situácia narastá a smeruje ku konfliktu. Násilie plodí iba násilie a nie je možné, aby v našej spoločnosti boli takéto agresívne nálady. Preto je našou úlohou viesť dialóg a nie podporovať konflikt a vyjasniť si ústavné kompetencie,“ uzavrel Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok