Hovoria o prevrate. Ako s nimi môže Kiska hovoriť, pýta sa Smer

TA3 SITA TASR
8.3.2018 11:30

Pred novinárov sa postavila pomerne nezvyklá zostava predstaviteľov Smeru. Martin Glváč, Viktor Stromček a Juraj Blanár a Ľuboš Blaha hovorili o aktuálnej politickej kríze a podozreniach, ktoré s ňou súvisia, ale aj o údajnom zákulisnom vplyve démonizovaného finančníka Georgea Sorosa na slovenské mimovládky.

Jedinou možnosťou stabilizácia

Podľa predstaviteľov Smeru-SD je nepochopiteľné, že prezident Andrej Kiska pozval na rokovania o budúcnosti krajiny strany, ktoré otvorene hovoria o štátnom prevrate. Ako uviedol Glváč, najmä strana Sloboda a Solidarita nie je nepopísaným papierom. "Pani Nicholsonová hovorila na tlačovej konferencii o tom, že je nutný štátny prevrat, o tom, ako majú ľudia vyjsť do ulíc a podobné veci. To je nemysliteľné," povedal na tlačovej konferencii.

Podľa jeho kolegu Ľuboša Blahu sa prezident Kiska správa ako náčelník nejakého domorodého kmeňa. "Prezident namiesto upokojenia situácie akurát prilieva olej do ohňa, svojimi vetami o nutnosti rekonštrukcie vlády porušuje Ústavu Slovenskej republiky. Je to práve Kiska, kto tu rozvracia našu krajinu," skonštatoval poslanec Blaha.

Podľa zástupcov Smeru je jedinou možnosťou stabilizácia situácie. Dianie okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka a jeho odstúpenie predstavitelia strany komentovať odmietli, podľa ich slov je nutné počkať na rokovania s koalíciou.

Blanár zopakoval, že záujmom Smeru-SD je, aby sa situácia upokojila. "Verí, že k tomu prispeje aj stretnutie, ktoré inicioval predseda parlamentu," doplnil a požiadal prezidenta, aby na stretnutí hľadali riešenia.

Stretnutie Merkelová-Trošková nie je hanbou

Podľa Ľuboša Blahu nie je hanba, že na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bola Mária Trošková, ktorá mala podľa článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka väzby na osoby podozrivé z napojenia na kalábrijskú mafiu a nemala ani bezpečnostnú previerku.

"Hanbu robí prezident Kiska, rozbíja tento štát," vyhlásil. Podľa Glváča z titulu jej funkcie nebolo potrebné mať previerku. O Troškovej hovorí ako o sekretárke, asistentke. Glváč po tlačovej konferencii informoval, že nemecká strana neprotestovala proti účasti Troškovej.

Snažia sa odpútať pozornosť?

K vyjadreniam predstaviteľov Smeru zaujali postoj aj vo Via Iuris. Podľa mimovládky sa útokom na občianskych aktivistov a mimovládne organizácie snažia odpútať pozornosť od vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, ako aj od "vyšetrovania škandálu možných kontaktov blízkych spolupracovníkov premiéra na organizovaný zločin".

"Slovensko potrebuje dôsledné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a nie konšpiračné teórie o Georgovi Sorosovi. Slovensko musí byť právnym štátom, v ktorom nemusíme pochybovať o dôveryhodnosti polície alebo prokuratúry a kde nebudeme voči moci bezmocní. Našou odpoveďou na útoky politikov je, že budeme robiť ešte viac, ešte lepšie a ešte profesionálnejšie to, čo doposiaľ - pomáhať miestnym aktivistom a komunitám v boji za ich práva, pomáhať odvážnym Bielym vranám, zabezpečovať odbornú a právnu pomoc občianskym organizáciám, odhaľovať prípady zneužívania práva a navrhovať legislatívne zmeny, ktoré odpolitizujú políciu, prokuratúru a súdy," povedal výkonný riaditeľ Via Iuris Milan Šagát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok