Kto by mohol nahradiť Kaliňáka? Hovorí sa o dvoch menách

TA3 SITA TASR
7.3.2018 14:36

Strana Smer ani jej predseda Robert Fico sa síce zatiaľ nevyjadrili, či minister vnútra Robert Kaliňák zostane vo svojej funkcii, údajne však v Smere už uvažujú o jeho možnom nástupcovi v ministerskom kresle. Hovorí sa najmä o dvoch menách.

Kto by mohol nahradiť Kaliňáka? Hovorí sa o dvoch menách
TASR/Martin Baumann

Saková či Glváč?

V kuloároch vládnej strany sa v tejto súvislosti hovorí najmä o štátnej tajomníčke ministerstva vnútra Denise Sakovej, ktorú Fico asi pred rokom predstavil ako novú tvár vládnej strany. Podľa informácií agentúry SITA sa skloňuje aj meno exministra obrany Martina Glváča.

Saková pôsobila na ministerstve vnútra štyri roky ako vedúca služobného úradu v rokoch 2012-2016. Počas prvej Ficovej vlády bola na tomto ministerstve šéfkou sekcie informatiky a bezpečnosti. „Sakovú chce Fico spopularizovať a potom možno ňou nahradí Roberta Kaliňáka. Ak by som išiel vymeniť Kaliňáka, urobil by som to takisto, povedal ešte v januári 2017 politológ Ján Baránek.

Ako povedal Fico, Smer pondelok večer, najneskôr v utorok ráno odpovie na požiadavky koaličného partnera Most Híd na odstúpenie Kaliňáka z postu ministra vnútra. Fico sa má s lídrom Mosta-Híd Bélom Bugárom stretnúť po jeho návrate zo zahraničia v pondelok na budúci týždeň. Ako informoval, s Bugárom sa stretnú bilaterálne aj v rámci Koaličnej rady. "Určite už v pondelok večer alebo utorok ráno budú vedieť predstavitelia Mosta-Híd našu odpoveď," povedal s tým, že riešenie bude také, aby Most mohol pokračovať vo vláde.

Až po debate Smeru a Mosta

Tvrdenie predstaviteľov Smeru, že strana bude mať snahu vyhovieť vládnemu Mostu-Híd, aby súčasné zoskupenie mohlo vládnuť ďalej, minister vnútra nechápe ako jeho bezpodmienečnú obetu. Povedal to novinárom po rokovaní vlády.

"Ešte prebehne úzka debata medzi Smerom-SD a Mostom-Híd," povedal Kaliňák s tým, že si to všetko vysvetlia. "Pretože vždy sa môže ponúknuť viacero alternatív, z ktorých si môže koaličný partner vyberať," uviedol Kaliňák s tým, že chápe, že novinári sú nedočkaví.
Jasnejšie odpovede prisľúbil Kaliňák na budúci týždeň. Minister vnútra jasne nepovedal, či ponúkol svoju demisiu. Svoju osobu v súčasnosti vníma ako "akúsi hrádzu" medzi novinármi a policajnou obcou. "Pretože ten tlak prenášate na mňa a nie na vyšetrovateľov, ktorí majú tým pádom čas a pokoj na prácu," uviedol minister. Kaliňáka nevyrušuje, že opozičné strany podávajú návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok