Grécko zasiahla nová vlna štrajkov proti úsporným opatreniam vlády

SITA
11.10.2011 11:08

Odbory zorganizovali protesty v čase, keď Atény rokujú o ďalších škrtoch vo verejných výdavkoch, aby si krajina mohla zabezpečiť čerpanie ďalšej časti záchranného úveru od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Grécko zasiahla nová vlna štrajkov proti úsporným opatreniam vlády

Do najnovšieho štrajku sa v utorok zapojili predovšetkým zamestnanci štátneho sektora. Úradníci zablokovali vstupy do viacerých ministerstiev a učitelia nenastúpili do práce. Tento týždeň chcú štrajkovať aj zdravotnícki pracovníci a členovia väzenskej stráže.

Štátnym zamestnancom prekážajú návrhy vlády na prepustenie najmenej 30 tisíc z nich, čo je jedno z významných opatrení, pomocou ktorých chce Grécko znížiť svoj rozpočtový deficit. Právnikom, lekárnikom a prevádzkovateľom taxislužieb sa nepáčia snahy o dereguláciu ich odvetví, čo má napomôcť k zvýšeniu konkurencie medzi nimi.

Zadlžené Grécko už tretí rok po sebe zápasí s dôsledkami finančnej krízy a prežíva len vďaka zahraničnej pomoci. Rozsiahle šetrenie v krajine sprevádza hromadný krach podnikov a rekordne vysoká nezamestnanosť. Atény momentálne čakajú na šiestu tranžu zo súčasného úverového programu od EÚ a MMF v celkovej výške 110 miliárd eur. Jej vyplatenie je však podmienené ďalšími úspornými opatreniami, na ktoré grécka verejnosť reaguje s rozhorčením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok