Kollár po rokovaní s Kiskom odmieta úradnícku vládu. Chce voľby

TA3 SITA
7.3.2018 11:55

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina je za predčasné voľby a v parlamente všetkých osem poslancov hnutia zahlasuje za pád vlády. Toto svoje stanovisko prezentovali zástupcovia Sme rodina hlave štátu. Andrej Kiska kollárovcami začal sériu stretnutí s politickými stranami, ktoré majú nájsť riešenie aktuálnej krízy.

Krízu nevyriešia zákulisné rokovania

Prezident Andrej Kiska začal rokovania s lídrami demokratických politických strán. Ako prvých prijal o 10:00 zástupcov hnutia Sme rodina, a to poslanca NR SR a predsedu Borisa Kollára a poslancov NR SR Milana Krajniaka, Petra Pčolinského a Adrianu Pčolinskú. Ako po prijatí povedal pre médiá Kollár, prezidentovi objasnili svoj postoj k celej problematike, k situácii na Slovensku. „Pán prezident si vypočul naše stanoviská, on nás do ničoho netlačil, ani nás na nič nenahováral. Ja si myslím, že pán prezident po rokovaní s OĽANO určite urobí krátky brífing,“ konštatoval Kollár, ktorý médiám najskôr prečítal stanovisko hnutia Sme rodina k aktuálnej politickej situácii, s ktorým zoznámili aj hlavu štátu.

Podľa stanoviska Sme rodina dospela politická situácia do stavu, „ktorý sa nemôže riešiť zákulisnými rokovaniami politikov alebo v horšom prípade rokovaniami oligarchov niekde v pozadí“. V takejto situácii je „jediná férová možnosť obrátiť sa na občanov, aby rozhodli vo voľbách o budúcnosti Slovenska“. Poslanecký klub Sme rodina podporí svojimi podpismi zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR na odvolanie vlády a jeho poslanci budú hlasovať za.

Čo najskorší termín volieb

„V prípade, ak bude vláda odvolaná, budeme podporovať čo najskorší termín volieb, pretože sme presvedčení, že nová vláda môže vzniknúť iba na základe vôle občanov vo voľbách. Nebudeme podporovať žiadny variant úradníckej vlády, pretože takáto vláda nedostala mandát od voličov,“ prečítal ďalej zo stanoviska Kollár.

Hnutie Sme rodina tiež tvrdí, že sa od začiatku snaží o dôveru ľudí v štát, a to chcú robiť aj v tejto situácii. Nová vláda podľa nich musí vzniknúť na základe dôvery ľudí, ktorú vyjadria vo voľbách. „Ak by nová vláda vznikla nejakými zákulisnými rokovaniami alebo politikárčením, to by situáciu iba zhoršilo. Ľudia sa nás neustále pýtajú, prečo majú 300-eurové dôchodky a 500-eurové platy. To, čo teraz vyplávalo na povrch, im dáva na to jasnú odpoveď. Vidíme, že politici svoj čas a energiu venujú vlastnému prospechárstvu, venujú čas svojim oligarchom, ale na ľudí im už čas nezostáva. To je to najdôležitejšie, čo musíme zmeniť, ak chceme obnoviť dôveru v štát,“ uvádza sa v závere stanoviska Sme rodina, ktoré médiám prečítal Kollár po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

Zástupcovia Sme rodina sa s prezidentom nerozprávali o širokej rekonštrukcii vlády. Kollár si myslí, že široká rekonštrukcia vlády by upokojila hlavne situáciu vo vládnej koalícii. Možno minulý týždeň by podľa neho stačilo, ak by premiér odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Po tom, čo sa udialo, si Kollár myslí, že to už ani koaličným partnerom Smeru stačiť nebude. Rekonštrukciu vlády nepodporia.

Prezident v prejave k aktuálnej politickej situácii v nedeľu 4. marca avizoval, že rokovania s lídrami politických strán začne v najbližších dňoch a následne bude verejnosť informovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok