Slová o Sorosovi boli legitímne, obhajoval Fica vicepremiér

TA3 SITA
6.3.2018 13:23

Pred novinárov po pondelňajšom ostrom vyjadrení Roberta Fica predstúpili aj traja členovia vedenia Smeru, Peter Pellegrini, Richard Raši a Martin Glváč. Vyzvali opozíciu, aby prestala s útokmi na vyšetrovateľov, ale vyjadrili sa aj k premiérovým slovám o Georgeovi Sorosovi či k možnosti, že by Smer dovládol s kotlebovcami.

Rezolútne nie kotlebovcom

Vicepremiér pre investície a informatizáciu Pellegrini vyzval politickú opozíciu, aby prestala s útokmi na políciu a vyšetrovateľov. Podľa jeho slov potrebujú čas a dostatok priestoru na dostatočné vyšetrenie dvojnásobnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Pellegrini zároveň vyvrátil dohady o tom, že strana Smer-SD by v prípade odstúpenia Mosta-Híd dovládla s Kotlebovou ĽSNS. "Vládu s extrémistami rezolútne odmietame, to sú naozaj divoké špekulácie," uviedol.

"Chcem vyzvať všetkých politikov, ktorí útočia na policajtov a vyšetrovateľov, aby s tým okamžite prestali. Na prípade vraždy pracuje stovka ľudí, od rána do noci. Najdôležitejšie je nájsť páchateľov a prípadných objednávateľov vraždy," pokračoval Pellegrini.

Pondelňajšie vyjadrenie Roberta Fica: „20. septembra 2017, New York, Piata avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu Slovenskej republiky išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno a ten človek sa volá pán Soros.“

Na Sorosa sa vraj pýta i verejnosť

Svoju dôveru v ministra vnútra Roberta Kaliňáka nechcel komentovať, uviedol, že koaliční partneri dostanú odpoveď Smeru včas. Termín rokovaní Pellegrini priblížiť odmietol. Odvolanie ministra Kaliňáka žiada nielen opozícia, ale aj časť koalície, najmä strana Most-Híd. Podľa podpredsedu strany Smer je otázka premiéra Fica na prezidenta Andreja Kisku o jeho stretnutí s podnikateľom Georgeom Sorosom legitímna, pretože sa to pýta aj časť verejnosti. Fico má naďalej podporu prítomných podpredsedov, Richarda Rašiho, Petra Pellegriniho a Martina Glváča.

Podľa premiéra majú udalosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky "určitý rukopis", ktorý je pokusom o totálnu destabilizáciu štátu. Tiež sa pýta prezidenta, prečo ešte pred pár týždňami označoval Slovensko za úspešný príbeh a teraz tvrdí niečo iné. Fico tiež položil prezidentovi Kiskovi otázku, čo robil sám na stretnutí vlani 20. septembra v New Yorku s podnikateľom Sorosom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok