Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém F.L.X. s pomocou lasera urýchli finálnu úpravu džínsov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí ľudia uprednostňujú nosenie džínsov, ktoré vyzerajú akoby boli opotrebované časom. Takéto džínsy si musia prejsť náročnou a zdĺhavou procedúrou úpravy, ktorú sa však spoločnosť Levi Strauss & Co rozhodla zmodernizovať prostredníctvom takzvaného projektu F.L.X. (future-led execution). Ten zjednoduší a zrýchli proces finálnych úprav džínsov do „starej“ podoby pomocou lasera.

V súčasnosti sa džínsy značky Levi´s upravujú do opotrebovanej a vyblednutej podoby ručne. Celý proces pritom pozostáva v 18 až 20 krokoch, čo umožňuje každému pracovníkovi dokončiť približne dve až tri páry džínsov za jednu hodinu. Tento proces zahŕňa aj aplikovanie tisícok chemikálií, ktoré nemusia byť dobré či už pre samotných pracovníkov alebo pre naše životné prostredie.

Spoločnost Levi Strauss & Co sa preto rozhodla spolupracovať s partnerom Jeanologia na novom projekte. Výsledkom vývoja sa stal nový trojstupňový systém F.L.X., v ktorom sa tvorba všetkých vyblednutých a opotrebovaných prvkov najprv navrhne a upraví podľa potrieb na počítači a potom sa tieto prvky fyzicky aplikujú na džínsy prostredníctvom lasera. Proces s F.L.X. je pritom tak efektívny, že môže dokončiť pár džínsov už za 90 sekúnd, bez finálneho prania. Tiež údajne eliminuje potrebu mnohých chemikálií.

Spoločnost Levi Strauss & Co začína využívať nový trojstupňový systém F.L.X., v ktorom sa tvorba všetkých vyblednutých a opotrebovaných prvkov najprv navrhne a upraví na počítači a potom sa tieto prvky fyzicky aplikujú na džínsy prostredníctvom lasera.

Navyše výrobca tvrdí, že táto technológia by mala umožniť drastické zníženie doby potrebnej na prípravu nových návrhov pre potreby trhu. Doba by sa mala skrátiť z približne šiestich mesiacov len na niekoľko týždňov alebo dokonca dní. Digitálne súbory finálnych úprav džínsov tak môžu byť odoslané do fabrík priamo pred začiatkom výroby a umožní to aj úpravy džínsov priamo na mieru podľa požiadaviek klienta.

Spoločnosť Levi Strauss & Co začína systém F.L.X. postupne zavádzať vo svojich výrobných areáloch a plná prevádzka by mala byť dokončená do roku 2020.

Proces so systémom F.L.X. je pritom tak efektívny, že môže dokončiť pár džínsov už za 90 sekúnd.