Vadala mal na Slovensku založiť klan. Upozornili naňho už v roku 2013

TA3 SITA
6.3.2018 10:29

Taliansky úrad boja proti mafii už v roku 2013 informoval slovenskú políciu o tom, že má Antonino Vadala kontakty s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu. Podľa portálu Aktuality to dokazuje korešpondencia medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskou organizáciou DIA (hlavný úrad boja proti mafii), ktorú má redakcia k dispozícii. Vadala je jeden z Talianov, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

Vadala mal na Slovensku založiť klan. Upozornili naňho už v roku 2013
TASR/Facebook

Úzke prepojenia

Bez ohľadu na to, že slovenské orgány o prepojení Vadalu s mafiou vedeli, Viliam Jasaň zo Smeru, ktorého s Vadalom spája biznis, dostal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa a stal sa tajomníkom bezpečnostnej rady štátu, konštatuje portál s tým, že Mária Trošková, ktorá s tým istým Vadalom podnikala, sa stala poradkyňou Roberta Fica.

Slovenská policajná pridelenkyňa v Taliansku sa podľa portálu so žiadosťou o informácie obrátila na taliansky antimafiánsky úrad 18. marca 2013. "Ako napísala, slovenská polícia v tom čase vykonávala „vyšetrovanie spojené s využívaním zdrojov Európskej únie, v ktorom sú zahrnutí aj talianski občania“. Pridelenkyňa priložila zoznam ôsmich mužov, ktorých naša polícia podozrievala zo spolupráce s ´Ndranghetou. Ako prvého spomenula Antonina Vadalu, ktorý bol podľa zistení zavraždeného Jána Kuciaka "úzko prepojený s dôležitými ľuďmi z úradu vlády," píšu Aktuality.sk. Taliani podľa portálu odpovedali 16. apríla, teda zhruba o mesiac. V stručnej odpovedi DIA uviedla iba to, že Vadala mal v Taliansku rozsudok za napomáhanie mafii.

Pomáhal ukrývať mafiánskeho bossa?

V auguste dostal podľa portálu taliansky úrad boja proti mafii druhú žiadosť zo slovenskej ambasády. "Naša polícia sa tentokrát zaujímala v podstate už iba o Vadalu. Pridelenkyňa v liste adresovanom úradu DIA uviedla, že Vadala mal podviesť iného talianskeho podnikateľa, ale aj to, že vlastní niekoľko luxusných áut písaných na niekoľko firiem. Spomína Lamborghini, Porsche, BMW aj Mercedes. Slovenská polícia tiež disponovala informáciami o tom, že Vadala zakúpil niekoľko poľnohospodárskych družstiev a žiadal nenávratné pôžičky od EÚ. Pridelenkyňa pripojila zoznam množstva Vadalových firiem, ktoré sa dostali k peniazom EÚ," uvádzajú Aktuality.sk.

Zároveň citujú slovenskú žiadosť z roku 2013, v ktorej sa uvádza, že "slovenská polícia predpokladá, že Vadala na území Slovenska založil ndrinu (klan), do ktorej patria nasledujúci ľudia,“ k čomu policajná pridelenkyňa uviedla mená 12 ľudí, ktorí mali do Vadalovho klanu patriť.

DIA odpovedala podľa portálu v novembri a na troch stranách podrobne rozpracovala väčšinu mužov z gangu a opísala ich väzby na mafiu. "Mnohí z nich mali podľa správy problémy so zákonom – jazda pod vplyvom alkoholu, sprenevera, pokus o vraždu či obchodovanie s drogami. V materiáli sa už detailnejšie píše aj o minulosti samotného Vadalu. Okrem iného DIA uvádza, že Vadala pomáhal ukrývať mafiánskeho bosa menom Domenico Ventura, ktorý zavraždil člena iného klanu," uvádza portál. Z úradných záznamov vyplýva, že sa Antonino Vadala počas svojich občasných návštev v Bova Marina stretával s pochybnými osobami a s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu, napojenými hlavne na mafiánske skupiny Vadala – Talia z Bova Marina a Libri – Zindato z Reggio Calabria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok