Na úvod MS tesná prehra Slovákov s Kanaďanmi

TASR
4.5.2012 17:27

Slovenskí hokejisti odštartovali súboje v základnej A-skupine na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách tesnou prehrou s Kanadou 3:2. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka nastúpia v nedeľu o 15.15 SELČ proti ďalšiemu z favoritov šampionátu domácemu Fínsku.

Na úvod MS tesná prehra Slovákov s Kanaďanmi
SITA

Kanada - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Góly: 15. Benn (Getzlaf, Keith), 33. Eberle (Kane), 36. Ladd (O'Reilly, Purcell) - 22. Tatar (Mikúš), 43. Bartovič (Bližňák, Haščák). Rozhodcovia: Brüggeman, Jablukov (obaja Nem.) - Dahmen (Švéd.), Šeľanin (Rus.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0

Kanada: Ward - Phaneuf, Vlasic, Murray, Keith, Schenn, Bouwmeester - Sharp, Tavares, Skinner - Eberle, Nugent-Hopkins, Burrows - Perry, Getzlaf, Benn - O'Reilly, Ladd, Kane - Purcell
Slovensko: Hamerlík - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Kudroč, Sersen - Radivojevič, Kopecký, Hossa - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič

Slováci odštartovali proti favoritovi odvážne, no Kanaďania veľmi dobre napádali ich rozohrávku a tak sa postupne stiahli a zamerali na obranu. "Javorové listy" tlačili, no v úvodnej desaťminútovke im chýbal nápad i dôraz a proti súperovej defenzíve nič poriadne nevymysleli. Slováci výraznejšie pohrozili až v 10. minúte, keď Tatar peknou individuálnou akciou potiahol puk do pásma a Mikúšova formácia zasypala Warda spŕškou nebezpečných striel.

V 14. minúte Hamerlíkovi prepadla za chrbát Tavaresova strela a Chára zabránil čistému gólu až tesne pred bránkovou čiarou. O minútu neskôr však už gólu favorita nezabránil nikto, keď sa po rýchlej akcii presadil Benn - 1:0. V závere tretiny ešte pohrozil Hudáček, no po šikovnej otočke trafil len blokujúceho hráča.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka odpovedali na začiatku druhej tretiny. Mikúš odviedol výbornú prácu pri mantineli, zbavil sa obrancu a našiel voľného Tatara, ktorý z ľavého kruhu z prvej prepálil Warda - 1:1. Kanada si vzápätí vypracovala stopercentnú šancu, no Hamerlík na dvakrát podržal svojich spoluhráčov. V ďalších minútach pokračoval rýchly hokej a na oboch stranách niekoľkokrát zahrmelo. Kanada mala navrch, ale obom tímom chýbalo trochu presnosti v koncovke. V 29. minúte prišlo prvé vylúčenie v zápase. Na trestnú išiel Šatan a Kanada okamžite rozohrala v útočnom pásme divoký kolotoč. Góly mali na hokejkách Tavares aj Skinner, ale Hamerlík ich tutovky zázračne zneškodnil.

Pri Bouwmeesterovej delovke mu navyše pomohla aj žŕdka. V 33. minúte sa mu však Eberleho strela z uhla odrazila od betónu a skončila v sieti - 2:1. O tri minúty chyboval pri rozohrávke Kudroč a Ladd zvýšil už na 3:1. Kanaďania do konca tretiny ovládli dianie na ihrisku a neustále hrozili pred Hamerlíkovou bránkou.

V úvode tretej tretiny Hamerlík opäť likvidoval dve čisté šance hostí. Tí potom nachvíľu poľavili, na čo si Slováci vytvorili tlak a využili ho na kontaktný gól, ktorý si pripísal Bartovič - 2:3. Po niekoľkých hluchých minútach sa Slovákom naskytla ideálna šanca na vyrovnanie v 51. minúte, keď si zahrali prvú presilovku. Boli však príliš pasívni a Warda ohrozili jedine Chárove delovky od modrej. V záverečných minútach sa usadili do útočného pásma, skúsili to aj bez brankára, ale gólové šance už neprišli.

Viac informácií o Majstrovstvách sveta v hokeji sa dozviete na našej podstránke MS 2012

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok