Fico spája krízu so Sorosom, politické súvislosti bude riešiť onedlho

TA3 SITA TASR
5.3.2018 16:16

"Mrzí ma, že sa prestávame baviť o tom, kto spáchal trestný čin a do popredia sa dostávajú irelevantné témy," uviedol premiér Robert Fico vo vyhlásení, v ktorom reagoval na udalosti po zavraždení novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Odmietol "zľahčovanie situácie" a kritizoval prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa mal svojimi víkendovými vyjadreniami prihlásiť k opozícii.

Fico: Prezident nevie, čo sa píše v ústave

Fico uistil, že vládna koalícia si vie svoje problémy vyriešiť. "Politické súvislosti totiž budeme riešiť v krátkom čase, koaličným partnerom odkazujem, že v Smere-SD sme na takéto diskusie pripravení," sľúbil. Premiér odkázal, že prezident nemá diktovať, ako majú vládni predstavitelia vyriešiť politickú situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Riešime si ju sami, nepotrebujeme na to pána Kisku," uviedol Fico s tým, že prezident "zrejme poriadne nevie, čo sa píše v Ústave SR".

Na Slovensku sa podľa premiéra deje pokus o destabilizáciu krajiny, ku ktorému vraj prispieva aj prezident. "Rukopis prejavu prezidenta je niekde inde," zopakoval Fico, ktorý v nedeľu uviedol, že prejav Andreja Kisku nevznikol na Slovensku.

O čom sa rozprával s finančníkom

"20. septembra 2017, New York," odkázal Kiskovi a spýtal sa, prečo sa vtedy bez ľudí z ministerstva zahraničia stretol s kontroverzným finančníkom Georgeom Sorosom. "Žiadam odpoveď, o čom bolo toto stretnutie s istým človekom, čo má pochybné meno," uviedol Fico. Kiska vlaňajšie stretnutie so Sorosom netajil, vlani o ňom informoval na facebooku s tým, že riešili rómsku otázku. Stanovisko prezidenta Andreja Kisku poskytol jeho hovorca Roman Krpelan: "Odpútavanie pozornosti konšpiračnými teóriami nezbavuje premiéra povinnosti riešiť hlbokú politickú krízu, alebo uvoľniť miesto niekomu, kto to dokáže."

Andrej Kiska sa v nedeľu prihovoril národu a reagoval na aktuálnu politickú krízu po nevyriešenej vražde. „Nateraz vidím dve možnosti. Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vládu, ktorá by nepolarizovala spoločnosť, požiadala a získala dôveru NR SR. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením," vyhlásil s tým, že o tom musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi. Voľby by podľa neho mohli byť spolu s komunálnymi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok