Matečná odmietla obvinenia, na Kaliňákovom mieste by vyvodila zodpovednosť

TA3 TASR SITA
5.3.2018 11:39

Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná žiada od podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej ospravedlnenie. Opozičná poslankyňa vraj snažila poukázať na údajné prepojenie Matečnej na taliansku podnikateľskú skupinu z východu Slovenska počas jej pôsobenia v čele Slovenského pozemkového fondu.

Taliani z článku zavraždeného Kuciaka

Ak sa Nicholsonová neospravedlní, šéfka MPRV "zváži ďalšie kroky", uviedla Matečná na tlačovej konferencii.

Podpredsedníčka SaS Ďuriš Nicholsonová v piatok informovala, že Matečná ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu umožnila poberať agrodotácie firme, za ktorou je člen rodiny Rodovcov. Ide o jednu z kalábrijských rodín, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

Nicholsonová uviedla, že súčasná šéfka agrorezortu v minulosti ako riaditeľka SPF schválila prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda. Firma podľa opozičnej političky mohla vďaka tomu dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z PPA vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu na maštaľ vo výške 179.000 eur. Nicholsonová tiež vyhlásila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné.

O Kaliňákovi na koaličnej rade

Matečná na tlačovej konferencii uviedla aj to, že na mieste smeráckeho ministra vnútra Roberta Kaliňáka by vyvodila politickú zodpovednosť. Doplnila i to, že "o všetkom sa bude rokovať na utorkovej koaličnej rade s našimi partnermi".

Na odstúpenie ministra vnútra vyzýva nielen opozícia, ale aj časť koalície. Jeho odchod požaduje aj časť koaličnej strany Most-Híd. Tí zvolali aj republikovú radu, ktorá zasadne 12. marca a rozhodne o ďalšom postupe strany.

V nedeľu načrtol nevyhnutné zmeny v personálnom zložení vlády aj prezident Andrej Kiska, podľa ktorého sú prípustné iba dve riešenia, buď rozsiahla rekonštrukcia vlády, alebo predčasné parlamentné voľby. „Nateraz vidím dve možnosti. Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vládu, ktorá by nepolarizovala spoločnosť, požiadala a získala dôveru NR SR. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením," povedal Kiska s tým, že o tom musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi. Voľby by podľa neho mohli byť spolu s komunálnymi. Tiež doplnil, že chce začať rokovania s predsedami politických strán o tom, ako si predstavujú budúcnosť krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok