Čína prezradila, aký ekonomický cieľ si stanovila na tento rok

TA3 TASR
5.3.2018 09:58

Čína si na tento rok stanovila za cieľ rast ekonomiky na úrovni 6,5 %. To znamená rovnaké tempo rastu, ako si stanovila na rok 2017, napriek tomu, že minuloročný rast bol nakoniec výraznejší. Cieľom vlády je však riešiť najmä problém vysokého firemného dlhu a znečistenia ovzdušia.

Čína prezradila, aký ekonomický cieľ si stanovila na tento rok
SITA/AP

Rastové ciele zverejnil premiér Li Kche-čchiang, ktorý svojím prejavom otvoril tohtoročné zasadnutie Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov. Očakávané tempo rastu je síce rovnaké ako v minulom roku, keď ekonomika zaznamenala nakoniec rast o 6,9 %, aj analytici však počítajú v roku 2018 s opätovným spomalením tempa rastu, keďže cieľom vlády je stabilita finančného systému, zníženie firemného dlhu a skvalitnenie ovzdušia.

Čínska vláda si okrem toho za cieľ v roku 2018 stanovila zníženie rozpočtového deficitu. Ako povedal Li Kche-čchiang, tento rok by mal rozpočtový schodok dosiahnuť 2,6 % hrubého domáceho produktu oproti 3 % HDP v roku 2017. Peking navyše očakáva, že spotrebiteľské ceny vzrastú tento rok "zhruba o 3 %". Inflácia by sa tak mala udržať na rovnakej úrovni ako v roku 2017, keď rast spotrebiteľských cien dosiahol 3 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok