Ďalší pokus ukončiť boje, v Donbase začalo platiť nové prímerie

TA3 TASR
5.3.2018 08:18

Na východe Ukrajiny vstúpilo do platnosti nové prímerie medzi separatistami a vládnymi jednotkami. Prímerie koordinujú účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase, informovala agentúra TASS.

Ďalší pokus ukončiť boje, v Donbase začalo platiť nové prímerie
ILU FOTO SITA/AP

Predstaviteľ Ruska v kontaktnej skupine Boris Gryzlov uviedol, že strany konfliktu sa počas nedávnych rokovaní zaviazali k "úplnému dodržiavaniu komplexného, stabilného a časovo neohraničeného prímeria". Okrem toho účastníci rokovaní zdôraznili dôležitosť vykonávania príkazov na zastavenie paľby a bezpodmienečného uplatňovania disciplinárnych opatrení voči porušovateľom prímeria.

"Bola zdôraznená požiadavka, aby strany konfliktu nevykonávali ofenzívy ani prieskumné operácie. Bol zmienený zákaz streľby v obciach i zákaz rozmiestňovania a používania ťažkých zbraní v obciach a ich blízkosti," povedal Gryzlov.

Ide v poradí o 18. pokus ukončiť boje pozdĺž kontaktnej línie od začiatku konfliktu v Donbase. Zatiaľ najúspešnejším bolo prímerie v roku 2016. Streľba nebola vtedy hlásená celých šesť týždňov. Tzv. žatevné, školské a novoročné prímeria z roku 2017, ktoré mali byť časovo neobmedzené, nemali významný úspech, dodal TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok