Delegáti Soulu odcestovali do KĽDR, po príchode večerali s Kimom

TA3 TASR
5.3.2018 06:42

Dovedna desaťčlenná juhokórejská delegácia priletela do Pchjongjangu a následne sa na uvítacej večeri stretla so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu juhokórejského prezidenta Mun Če-ina o tom informovala agentúra Jonhap. "Kim Čong-un v súčasnosti usporadúva večeru pre osobitných vyslancov," uviedol hovorca na tlačovom brífingu.

Ochota pracovať na lepších vzťahoch

Agentúra Jonhap uviedla, že je to vôbec prvý raz, čo sa Kim Čong-un stretol s vysokopostavenými juhokórejskými predstaviteľmi. Agentúra dodala, že takáto schôdzka zjavne odráža ochotu severokórejského vodcu pracovať na zlepšení vzťahov medzi oboma Kóreami.

Juhokórejská delegácia vedená Čong Ji-jongom, šéfom juhokórejského Národného bezpečnostného úradu, pricestovala do Pchjongjangu, aby sa tam pokúsila pripraviť pôdu pre budúce mierové rozhovory so svojím susedom, priblížila agentúra DPA. Juhokórejská delegácia, v ktorej figuruje aj riaditeľ Národnej spravodajskej služby Sun Hun, by mala v Pchjongjangu ostať do utorka.

Čong Ji-jong ešte pred odletom povedal, že bude Severu tlmočiť odhodlanie juhokórejského prezidenta Mun Če-ina na denuklearizáciu Kórejského polostrova i dosiahnutie trvalého mieru. Soul chce podľa jeho slov Pchjongjang presvedčiť, aby obnovil dialóg o denuklearizácii so Spojenými štátmi i medzinárodným spoločenstvom.

Reakcia na návštevu Kimovej sestry

"Plánujeme komplexne diskutovať o pokračovaní rokovaní medzi Kóreami a tiež o dialógu medzi Severnou Kóreou a medzinárodným spoločenstvom vrátane Spojených štátov," uviedol Čong Ji-jong krátko pred odletom do Pchjongjangu. Cesta juhokórejskej delegácie je reakciou, respektíve recipročným krokom za návštevu sestry severokórejského vodcu Kim Jo-džong, ktorá sa vo februári zúčastnila na otvorení zimných olympijských hier v Južnej Kórei. Stretla sa pritom s Mun Če-inom a odovzdala mu pozvanie svojho brata na návštevu Severnej Kórey.

Juhokórejský prezident pozvanie privítal, uviedol však, že jeho stretnutie so severokórejským vodcom si vyžaduje splnenie určitých podmienok, ako napríklad obnovu dialógu medzi KĽDR a USA. Severokórejský generál Kim Jong-čchol následne povedal, že Pchjongjang "je dostatočne odhodlaný viesť dialóg medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi", pripomenula agentúra Jonhap.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok