Ofenzíva v Ghúte patrí k najtvrdším za celú vojnu a bude pokračovať

TA3 TASR
5.3.2018 00:19

Stovky ľudí utekajú z oblastí vo Východnej Ghúte v Sýrii. Armáda pod vedením prezidenta Bašára Asada sa snaží rozdrviť poslednú baštu povstalcov pri Damasku. Vládne sily dostali pod kontrolu za uplynulé dni približne štvrtinu enklávy.

Asad popiera humanitárnu krízu

Asad v nedeľu oznámil, že vojenská operácia vládnych síl proti povstalcom v enkláve Východná Ghúta na predmestí Damasku bude pokračovať. Vo svojom vyhlásení odvysielanom sýrskou televíziou Asad avizoval, že "operácia proti terorizmu bude pokračovať". Dodal, že "paralelne s ňou je civilistom poskytnutá možnosť dostať sa na územia" pod kontrolou sýrskej armády.

Asad ďalej vo svojom vyhlásení uviedol, že tvrdenia Západu o katastrofálnej humanitárnej situácii vo Východnej Ghúte "sú smiešna lož". Nedávne obvinenia o použití chemických zbraní v Sýrii označil za "zámienku" na začatie útoku na sýrske vládne sily. "Nie je žiadny rozpor medzi prímerím a bojovými operáciami," vyhlásil Asad.

Dodal, že progres, ktorý sýrska armáda zaznamenala v oblasti Východná Ghúta v piatok a v sobotu, bol dosiahnutý "počas tohto prímeria", čím mal na mysli päť hodín trvajúce prestávky v bojoch, ktoré iniciovali Rusko a ktoré platia od utorka.

Sýrske štátne médiá i aktivisti v nedeľu informovali, že vládne jednotky a s nimi spriaznené polovojenské oddiely dobyli na povstalcami ovládanom území neďaleko hlavného mesta Damask množstvo dedín a menších miest. Ide zatiaľ o najväčší postup vládnych vojsk, odkedy sa minulý mesiac začala rozsiahla armádna ofenzíva.

Rozhovory svetových lídrov

O situácii v Sýrii v nedeľu telefonicky hovorili britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump, ktorí zhodne konštatovali, že sýrsky režim a Rusko nesú "zodpovednosť za ľudské utrpenie vo Východnej Ghúte".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, aby vyvinul tlak na sýrsky režim a presadil zastavenie útokov na obyvateľstvo damaského predmestia Východná Ghúta. Macron dodal, že zastavenie útokov umožní dodávky humanitárnej pomoci pre civilistov vo Východnej Ghúte a evakuáciu odtiaľ ranených a chorých.

V telefonickom rozhovore Macron podľa agentúry Reuters zdôraznil, že Irán vzhľadom na svoje vzťahy a kontakty so sýrskym režimom nesie "osobitnú zodpovednosť" za realizáciu humanitárneho prímeria v súlade s rezolúciou č. 2401 prijatou Bezpečnostnou radou OSN. Telefonát Macrona s Rúháním sa uskutočnil v predvečer návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana v Teheráne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok