Maďarskí ultrapravičiari zvesili európsku vlajku, parlament ich žaluje

TASR
4.5.2012 15:44

Vedenie maďarského parlamentu podalo žalobu na dvoch poslancov ultrapravicového opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik. Tí mali 1. mája v rámci tlačovej besedy zvesiť vlajku Európskej únie z Domu poslancov v Budapešti, informoval dnes maďarský denník Magyar Nemzet.

Maďarskí ultrapravičiari zvesili európsku vlajku, parlament ich žaluje
SITA

Podpredsedovia Jobbiku Levente Murányi a Elöd Novák dnes zvesili vlajku EÚ a oznámili, že v prípade, že sa Jobbik dostane k moci, zariadia referendum o vystúpení Maďarska z EÚ. Novák novinárom tento krok zdôvodnil zákonom z roku 2004, podľa ktorého výnimku z povinnosti vyvesiť vlajku únie má medzi štátnymi inštitúciami parlament a na budove parlamentu bola vtedy popri maďarskej vlajke vyvesená kvôli oficiálnej návšteve čínska vlajka.

Dom poslancov je administratívnou budovou zákonodarcov, ktorá sa nachádza na dunajskom nábreží neďaleko budovy samotného parlamentu. Politici Jobbiku v utorok tiež oznámili, že zákonodarnému zboru predložili návrh zákona, podľa ktorého by odstránili vlajky EÚ z verejných budov, alebo by jej vyvesenie aspoň nebolo povinné. Ak by sa Jobbik dostal k moci, potom by úpravou ústavy umožnili, aby sa ľudovým hlasovaním rozhodlo o vystúpení Maďarska z EÚ.

„Jedným z predpokladov slobody národa je, aby sme sa včas zbavili únie, od ktorej Maďarsko nemôže očakávať nič pozitívne,“ povedal Murányi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok