Kiska vidí dve možnosti: zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby

TA3 TASR SITA
4.3.2018 16:14

Prezident Andrej Kiska zrušil svoje avizované televízne vystúpenie v RTVS a vyhlásenie predniesol o niekoľko hodín skôr v Prezidentskom paláci. Opísal, aké kroky sa chystá podniknúť po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Prezident vyhlásil, že vidí dve možnosti. Buď zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby.

Kiska sa stretol s Ficom, nezhodli sa

„Nateraz vidím dve možnosti. Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vládu, ktorá by nepolarizovala spoločnosť, požiadala a získala dôveru NR SR. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením," povedal Kiska s tým, že o tom musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi. Voľby by podľa neho mohli byť spolu s komunálnymi.

Kiska už hovoril s premiérom Robertom Ficom, ale, žiaľ, sa ukázalo, že ich vnímanie a názory na možné riešenia sú zatiaľ rozdielne. Prezident podľa vlastných slov čakal týždeň na to, že aké politické kroky urobí vláda na zmiernenie napätia. Nevidí žiaden plán, ako vyviesť túto krajinu z krízy dôvery. Preto chce rokovať s politickými stranami, rozprávať sa s nimi bude o tom, ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vládu, hovoriť s nimi chce o vzťahu vlády a opozície a ako obnoviť dôveru ľudí na Slovensku v tento štát.

Strašná vizitka stavu republiky

Pripomenul, že pamiatku Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej si uctili tisíce ľudí na Slovensku i po svete. Cítil z ľudí odhodlanie začať nevyhnutný a bolestný proces, aby sme mohli ďalej veriť štátu, že vie zaistiť spravodlivosť. Dnes je totiž nedôvera voči štátu veľká. „Prekročili sa hranice, veci zašli priďaleko, niet cesty späť. Dostali sme sa do momentu, keď vnímame aroganciu moci," povedal Kiska.

„Nemôžem zľahčoval atmosféru, ktorá dnes našu krajinu dusí. Nevraživosť je obrovská, nedôvera je nevídaná a pocit nespravodlivého štátu je takmer absolútny. Aj keby sa motív vraždy ukázal byť akýkoľvek, aj keby bol náhodný, veľké množstvo ľudí je presvedčených, že táto tragédia v mnohom odráža slovenskú realitu. To je strašná vizitka stavu našej republiky po 25 rokoch jej existencie," povedala hlava štátu s tým, že niečo zlé je v základoch našej republiky.

Prezident je presvedčený, že prípad riešia najlepší vyšetrovatelia a verí, že sa im prípad podarí vyriešiť. „Chcel by som preto ako prezident SR poprosiť občanov - dôverujme im pre túto chvíľu," vyzval Kiska.

Opozícia súhlasí s prezidentom

Hnutie Sme rodina podporuje vyhlásenie predčasných parlamentných volieb. Potvrdil to jeho líder Boris Kollár, ktorý reagoval na vyjadrenie prezidenta. "Neviem si predstaviť, že by premiér Robert Fico (Smer-SD) bol schopný rozsiahlej rekonštrukcie vlády, čiže asi aj bez neho. Z nášho pohľadu sú najprijateľnejšie predčasné voľby. Keby sa to spojilo s komunálnymi voľbami, nezaťažilo by to rozpočet. Treba navrátiť dôveru v štát," povedal Kollár.

Vyhlásenie predčasných parlamentných volieb podporujú aj liberáli. Líder SaS Richard Sulík avizoval, že strana by takýto návrh odobrila. "Konečne sa prezident zapojil do politickej krízy, ktorá lomcuje Slovenskom. Samozrejme, rád sa stretnem a na otázku, ako vidíme budúcnosť Slovenska, odpovedám, že riešenie vidíme v predčasných voľbách," napísal Sulík na sociálnej sieti v reakcii na vyhlásenie hlavy štátu.

Aj hnutie OĽaNO predčasné voľby podporuje, rekonštrukcia vlády už totiž nie je alternatívou. Uviedol to líder OĽaNO Igor Matovič. Matovič tiež avizuje návrh na vyslovenie nedôvery vláde, ak premiér Robert Fico (Smer-SD) do utorka večera neodvolá ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara.

"Naše hnutie podporuje vyhlásenie predčasných volieb, kde ľudia spravodlivo rozhodnú, komu dôverujú a komu zverujú moc nad Slovenskom. Rekonštrukcia vlády navrhovaná pánom prezidentom v tomto momente už nie je alternatívou. Slovensko potrebuje nový začiatok, keďže vláda nie schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu," povedal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok