Sociálni demokrati podporili vznik veľkej nemeckej koalície

TA3 TASR
4.3.2018 10:17

Nemecko sa dočkalo. Po takmer 6 mesiacoch od parlamentných volieb sa rozhodlo o budúcej vláde v krajine. A nebude ju tvoriť nikto iný, ako veľká koalícia konzervatívnej únie CDU/CSU a Sociálni demokrati. Práve oni o tom rozhodli vo vnútrostraníckom referende.

Členovia Sociálnodemokratickej strany Nemecka vo vnútrostraníckom hlasovaní odsúhlasili návrh koaličnej dohody, ktorá by sa mala stať základom obnovenia tzv. veľkej koalície s konzervatívnym blokom kancelárky Angely Merkelovej. Toto rozhodnutie odstránilo poslednú väčšiu prekážku, ktorá doposiaľ stála v ceste vytvoreniu novej nemeckej vlády a zároveň i Merkelovej štvrtému funkčnému obdobiu.

Tento týždeň koaličnú dohodu odsúhlasili na mimoriadnom sneme v Berlíne delegáti Kresťanskodemokratickej únie Nemecka. Na obnovení veľkej koalície sa Merkelovej CDU, sesterská Kresťansko-sociálna únia Bavorska a SPD dohodli niekoľko mesiacov po voľbách, ktoré sa konali vlani v septembri. O niekoľko dní by sa mal nemecký parlament zísť a zvoliť Merkelovú za spolkovú kancelárku, čím sa utvrdí jej pozícia jednej z najdominantnejších politikov Európy, komentuje AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok