Južná Kórea prehlbuje vzťahy s KĽDR, za Kimom vyšle delegáciu

TA3 TASR
4.3.2018 09:33

Juhokórejský prezident Mun Če-in v najbližších dňoch vyšle do Pchjongjangu dvoch vysokopostavených bezpečnostných predstaviteľov. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaného Munovho spolupracovníka.

Podľa citovaného zdroja by mali vyslanci doručiť severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi list od juhokórejského prezidenta. Mali by tiež prediskutovať Kimovu nedávnu ponuku na uskutočnenie summitu lídrov oboch Kóreí. Návšteva by sa mala zrejme uskutočniť na budúci týždeň.

Do severokórejskej metropoly by mali ako osobitní vyslanci zamieriť riaditeľ Národnej spravodajskej služby Sun Hun a šéf Národného bezpečnostného úradu Čong Ji-jong. Juhokórejský prezident avizoval, že pošle do Pchjongjangu svojho osobitného vyslanca ako recipročný krok za návštevu sestry severokórejského vodcu Kim Jo-džong, ktorá sa zúčastnila na otvorení zimných olympijských hier v Južnej Kórei. Stretla sa pritom s Mun Če-inom a odovzdala mu pozvanie svojho brata na návštevu Severnej Kórey.

Jonhap pripomína, že riaditeľ NIS sa podieľal na sprostredkovaní už dvoch historických summitov predstaviteľov oboch Kóreí v rokoch 2000 a 2007. Šéf NSO udržiava úzke kontakty s poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Herbertom Raymondom McMasterom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok