Úrad vlády tvrdí, že Fico neklamal. Reportéri bez hraníc nesúhlasia

TA3 TASR
3.3.2018 14:10

Po piatkovom stretnutí predsedu vlády Roberta Fica so zahraničnými novinármi, vychádzajú v médiách protichodné informácie. Podľa viacerých zdrojov Reportéri bez hraníc tvrdia, že premiéra vyslovene žiadali, aby sa slovenským novinárom ospravedlnil. Kancelária predsedu vlády to odmieta.

Úrad vlády reagoval na protichodné informácie vo vyhlásení: Predseda vlády SRRobert Fico neklamal o stretnutí so zahraničnými žurnalistickými organizáciami, keď povedal, že počas diskusie nezaznela "žiadosť o ospravedlnenie sa" slovenským novinárom. Posielame prepis konkrétneho vyjadrenia riaditeľa organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira od oficiálneho tlmočníka stretnutia:

"Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na novinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať."

Teda tak, ako sme uviedli včera, počas rozhovoru nezaznela ani raz "žiadosť o ospravedlnenie sa". Pevne veríme, že všetkým v tomto citlivom prípade ide o hľadanie pravdy a predseda vlády SR rovnako ako na stretnutí aj teraz opakuje, že zahraničné novinárske organizácie majú k nemu dvere otvorené a žiada ich o pomoc pri hľadaní páchateľov tohto ohavného trestného činu.

Zároveň chceme pripomenúť, že podľa hodnotenia práve organizácie Reportéri bez hraníc je Slovensko krajinou s jednou z najväčších slobôd médií, pričom v rebríčku predbehlo aj tzv. tradičné demokracie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok