Európske indexy poznačili obavy z amerických sankčných ciel

TA3 TASR
3.3.2018 13:44

Obavy z negatívnych dôsledkov obchodného konfliktu EÚ so Spojenými štátmi viedli v piatok k tomu, že Dax, hlavný index nemeckej akciovej burzy, klesol pod 12.000 bodov.

Európske indexy poznačili obavy z amerických sankčných ciel
SITA/AP

Okrem toho pretrvávajú obavy, že hlavná úroková sadzba centrálnych bánk, predovšetkým amerického Fedu, môže rásť rýchlejšie, než investori doteraz predpokladali. Dax uzavrel piatkové obchodovanie na hodnote 11.913,71 bodu. V porovnaní so štvrtkom klesol o 2,27 %. Priblížil sa tak k najnižšej úrovni z augusta minulého roku, ktorá bola 11.868 bodov. V končiacom sa deviatom týždni tohto roka klesol Dax takmer o 4,5 %.

Index MDax, na ktorom sú akcie stredne veľkých nemeckých firiem, sa v piatok prepadol o 2,20 % na 25.224,57 bodu. Technologický index TecDAX oslabil o 3,11 % na 2482,44 bodu. Silné straty utrpeli aj hlavné indexy búrz v Paríži a Londýne.

Po tom, ako americký prezident Donald Trump oznámil, že zavedie sankčné clá na dovoz ocele a hliníka do Spojených štátov, prepukol siný verbálny medzinárodný obchodný konflikt. EÚ pohrozila Washingtonu odvetnými opatreniami. Kanada varovala Trumpa pred svojimi protiopatreniami. Švédsky koncern Electrolux uviedol, že plánované investície v USA pravdepodobne nezrealizuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok