V zrážkach medzi pastiermi dobytka a roľníkmi zahynuli desiatky ľudí

TA3 TASR
3.3.2018 08:11

Viac ako 40 ľudí zahynulo pri etnických zrážkach v provincii Ituri na severovýchode Konžskej demokratickej republiky. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters s tým, že ide už o druhý podobný prípad násilia za uplynulý mesiac.

V zrážkach medzi pastiermi dobytka a roľníkmi zahynuli desiatky ľudí
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Februárové dvojdňové boje medzi pastiermi dobytka z kmeňa Hema a roľníkmi zo skupiny Lendu si vyžiadali smrť najmenej 30 ľudí. Konflikt medzi týmito dvoma etnickými skupinami existuje v KDR od vojny v rokoch 1998-2003, v ktorej prišli o život tisícky ľudí. V uplynulých týždňoch sa ale konflikt vyostril v dôsledku pozemkových sporov.

V oblastiach východného Konga na hraniciach s Ugandou a Rwandou za uplynulý rok vzrástla aktivita rôznych ozbrojených skupín.

Na prelome storočia v dôsledku násilností v provincii Ituri a v iných častiach na východe KDR prišli o život milióny ľudí, najmä kvôli hladu a chorobám. Medzinárodný trestný tribunál v Haagu súdil už troch veliteľov milícií z Ituri a dvoch z nich uznal za vinných. Tretieho v súčasnosti súdia za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok