Matoviča už nestíhajú pre ohováranie, nešlo o trestný čin

TA3 TASR
2.3.2018 13:17

Okresný súd zastavil trestné stíhanie poslanca Igora Matoviča v prípade trestného činu ohovárania, nakoľko skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Išlo o mimoriadne medializovanú tému údajných účtov Ficovcov na Belize.

Súd si pomohol európskou judikatúrou

"Okresný súd Bratislava I v trestnej veci obvineného I. M. uznesením zo dňa 23.2.2018 rozhodol tak, že trestné stíhanie pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin ohovárania zastavil, pretože skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Po preskúmaní spisového materiálu súd dospel k záveru, že neboli naplnené znaky daného trestného činu predpokladané Trestným zákonom. Súd pri rozhodovaní vychádzal aj z príslušnej judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva. "Uznesenie zo dňa 23.2.2018 nie je právoplatné, prokurátor a obvinený majú právo podať sťažnosť do troch dní od oznámenia rozhodnutia, v danom prípade od doručenia rozhodnutia," dodal Adamčiak.

"Vítam rozhodnutie súdu zastaviť šikanu Kaliňákovej NAKA v kauze Belize. NAKA dodnes neurobila absolútne žiaden krok k prevereniu informácie, že Robert Fico s manželkou na Belize založili schránkovú firmu s miliónmi eur na účte. Pre NAKA stačilo, že získali potvrdenie, že tam Ficovci nemajú firmu napísanú na svoje meno. Schránková firma je však spravidla firma napísaná na bieleho koňa, nie na seba samého," reagoval Matovič.

Vychádzal z anonymu

Krajská prokuratúra v Bratislave v prípade tvrdení Igora Matoviča o údajnom účte premiéra Roberta Fica v daňovom raji v Belize podala obžalobu 14.9.2017. S informáciou o Ficovi vyrukoval Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke. Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa Matoviča 674 miliónov dolárov. Premiér Fico označil tieto vyhlásenia za hlúposti.

Polícia informácie Matoviča preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok