Fica na stretnutí s novinárskymi organizáciami vyzvali, aby sa ospravedlnil

TA3 TASR
2.3.2018 12:57

Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák sa na Úrade vlády stretli s predstaviteľmi medzinárodných reportérskych organizácií. Reportéri bez hraníc vyzvali na stretnutí Fica, aby sa ospravedlnil novinárom.

Informovali o krokoch pre objasnenie prípadu

Na stretnutí sa zúčastnil generálny riaditeľ Reportérov bez hraníc Christopher Deloire, reprezentant pre slobodu médií OBSE Harlem Désir a zástupkyňa Európskeho centra pre slobodu v tlači a médiách Flutura Kusari.

Premiér a minister vnútra informovali predstaviteľov reportérskych organizácií o všetkých krokoch, ktoré vláda doteraz urobila pre úspešné objasnenie tejto tragédie. Minister vnútra uviedol, že polícia spolupracuje so zahraničnými expertmi a dodal, že šéfredaktora portálu Aktuality.sk nadštandardne informujú o priebehu vyšetrovania. Predseda vlády zároveň vyzval predstaviteľov žurnalistických organizácií, aby akýmkoľvek spôsobom prispeli k vyšetreniu tohto prípadu.

Hrozná atmosféra voči novinárom

Deloire vyzval na stretnutí premiéra, aby sa ospravedlnil za urážanie novinárov. Deloire na stretnutí odsúdil "hroznú atmosféru, ktorú voči novinárom" vytvárajú lídri vlád v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. Fico je známy svojimi početnými slovnými útokmi proti médiám, dodala agentúra AP.

Deloire uviedol, že zaznamenal snahu vlády vyšetriť vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, ktorých zastrelili minulý týždeň v ich dome.
Šéf RSF Deloire však dodal: "Predsa len si myslíme, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za urážky voči novinárom pri viacerých príležitostiach."

Kuciak vo svojom poslednom, nedokončenom článku písal o aktivitách členov talianskej mafie na Slovensku a ich prepojení so štátnymi predstaviteľmi blízkymi Ficovi.
Deloire vyhlásil, že Ficovou povinnosťou je "zaistiť, aby justičný systém mohol usvedčiť (Kuciakových) vrahov, a jeho povinnosťou je aj chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok