Zavraždených si pripomenuli vo viacerých mestách

TA3 TASR SITA
2.3.2018 11:32

Zavraždenie investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej zdvihlo veľkú vlnu solidarity. Spomienkové podujatia zorganizovali vo viacerých mestách na Slovensku i v zahraničí. Aktuálne dianie sme s vami sledovali online.

Zavraždených si pripomenuli vo viacerých mestách
TA3

Online sme ukončili.

20:14 Pochmúrna obloha a sneženie sprevádzali Banskobystričanov na Námestí SNP. Viac ako tisícka ľudí na námestí sa o piatej hodine pripojila k bratislavskému pochodu s názvom „Nechceme späť 90-te“, ktorý žiada nielen rýchle prešetrenie vrážd, ale aj vyšetrenie káuz Mariana Kočnera a Ladislava Bašternáka. Vypočuli si príhovory zástupcov novinárov, občianskych aktivistov, študentov aj umelcov. Rečníci vyjadrili hnev a nesúhlas s mafiánskymi praktikami v štáte a smútok nad tým, že bol zavraždený mladý novinár a jeho priateľka.

Účastníci priniesli so sebou transparenty s nápismi ako „STOP 90-tym“, Error 404 DEMOKRACIA“, „Prišiel čas ozvať sa zas“, „Zločinci vo vláde, patríte za mreže“, „Nemôžete zavraždiť všetkých!“ a „Nechceme mafiánsky štát“. Riaditeľka Komunitnej nadácie Zdravé mesto Beata Hirt vyzvala prítomné ženy, aby neprijali žiadne pozvanie na oslavy MDŽ. „Tohto roku smútime, neoslavujeme,“ dodala. Zhromaždenie ukončili o 17:45, pričom ľudia sa rozchádzali pomaly a stáli aj v rade pred Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja, kde písali odkazy do kondolenčnej knihy.

Dnešná veľká účasť na zhromaždení v meste pod Urpínom bola zrejmá aj podľa profilu na sociálnej sieti, kde hodinu pred začiatkom prisľúbilo účasť viac ako 840 ľudí a 1 400 malo o túto udalosť záujem. Zhromaždenie v Banskej Bystrici zorganizovala platforma Nie v našom meste.

19:57 Dav, ktorý po občianskom pochode ostal pred Úradom vlády, sa už rozišiel. V Bratislave už aj na danej trase obnovili dopravu.

19:50 Niekoľko desiatok ľudí sa zišlo aj v Luxemburgu. Účastníci priniesli fotografie zavraždeného páru a zapálili sviečky, informovala spoluorganizátorka zhromaždenia Silvia Balážová. Podľa Balážovej na zhromaždení v Luxemburgu zazneli spontánne prejavy. "Každý povedal to, čo cíti," uviedla.

"Zišli sme sa symbolicky na Námestí Jana Palacha, mladého človeka, ktorý doplatil životom na vtedajšiu spoločenskú situáciu," povedal Andrej Stec, ktorý bol jedným z troch rečníkov na podujatí. "Je tu niekoľko desiatok ľudí a všetci spoločne chceme, aby naše deti žili v spoločnosti, kde sa nemusia báť podobných vecí," uviedol Stec a dodal, že najdôležitejšie je vyšetriť túto dvojnásobnú vraždu bez ohľadu na to, kto ju spáchal. "Aby sa novinári nemuseli báť o svoj život a mohli písať slobodne," zdôraznil.

Dôležitosť novinárskeho povolania v demokratickej spoločnosti podľa neho na zhromaždení vyzdvihol aj jeho predrečník, sudca Európskeho súdneho dvora Daniel Šváby. "O to viac si treba vážiť tých, čo doplatili vlastným životom na to, že chceli národ informovať o niečom, čo vedeli možno iba oni sami," dodal Stec.

19:20 Na pietne podujatie do centra Košíc prišlo viac ako tisíc ľudí. Už pred začiatkom zhromaždenia o 17.00 h ľudia zapaľovali sviečky pri budove Štátnej vedeckej knižnice, na ktorej bol pripevnený plagát a transparent s nápisom "Nezabudneme".

"Úkladnú vraždu investigatívneho novinára s jeho priateľkou považujeme za útok na samotné princípy demokracie a slobody a myslíme, že je priam povinnosť každého občana vyjadriť svoj postoj k tomu, čo sa v našej krajine deje," uviedol jeden z organizátorov Ján Gálik. Príprava podujatia podľa jeho slov prebehla spontánne a na občianskom princípe, pričom na ňu nepozývali žiadnych politikov.

Na pódiu pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici vystúpili s príhovormi okrem iných predstavitelia novinárov - šéfredaktori mediálneho domu KOŠICE:DNES, denníka Korzár a denníka KOŠICE:DNES Dušan Karolyi, Jaroslav Vrábeľ a Mikuláš Jesenský, ktorí vyjadrili nesúhlas s pomermi v štáte a s kauzami spojenými s vládou Roberta Fica. Účastníci na záver venovali zavraždenému novinárovi a jeho priateľke minútu ticha.

18:59 Napriek tomu, že sa v Bratislave pochod skončil, dav sa spontánne presunul pred Úrad vlády, kde na bránu zavesil zástavu a transparent s nápisom: Stop Kaliňákovej mafii. Ľudia skandujú "vrahovia", "dosť bolo Fica", "odstúpiť!", "demisia!" či "mafia!" Niektorí trasú aj bránou na úrade vlády. Organizátori ich vyzývajú, aby netrhali bránou, na miesto prišla aj polícia.

20180302-185357_7f000001-915e-2ea2.jpg

18:53 Ako informuje český spravodajský server iDnes.cz, v Brne sa na spomienkovom pochode zúčastnilo zhruba tisíc ľudí vrátane viacerých lokálnych politikov. Akcia sa začala o piatej večer na Malinovského námestí, kam prišlo asi 500 ľudí, ostatní účastníci sa pridali počas pochodu.

Spomienkové zhromaždenie sa v rovnakom čase konalo aj v Prahe, a tiež na Masarykovom námestí v Ostrave, kam podľa iDnes.cz prišli asi tri desiatky ľudí. Jedným z nich bol 30-ročný bývalý novinár, ktorý prišiel napriek tomu, že ho bolí hrdlo a jeho manželka leží doma s chrípkou. "´Prečo som prišiel? To je predsa jasné,´ odpovedal stručne. Nikomu nebolo do reči," popisujú atmosféru na ostravskom spomienkovom zhromaždení českí novinári.

18:50 Spomienkový pochod v hlavnom meste sa oficiálne skončil. Na záver zaznela slovenská hymna v podaní speváka Juraja Benetina zo skupiny Korben Dallas, pridalo sa aj publikum.

18:44 Účasť na pochode v Bratislave je podľa organizátorov 20 až 25-tisíc ľudí. Informoval Denník N. V Košiciach sa zúčastnilo približne 1 500 ľudí.

18:34 Na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú si zaspomínali aj v ostatných slovenských mestách

18:31 Na námestí v Bratislave vystúpil s príhovorom aj Generálny tajomník mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire. Hovoril o tom, aké je dôležité slovenské novinárstvo. Európa podľa neho musí zostať centrom slobody tlače. Šéfredaktorka SME Beata Balogová sľúbila, že novinári budú pokračovať v Kuciakovej práci. Zhromaždeniu sa prihovoril aj riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila.

18:10 Na pódium na Námestí slobody vyšiel prezident Andrej Kiska, ktorý držal zapálenú sviečku. „Stojím tu dnes s vami, aby sme spoločne vzdali úctu dvom mladým ľuďom Jánovi a Martine. Dnes to nemá byť o politike, má to byť o spomienke. Vzdajte im prosím úctu minútou ticha,“ povedal.

Ľuďom sa prihovorili organizátori podujatia Peter Nagy a Katarína Nagy Pázmány.

18:04 Smútočný pochod v Bratislave dorazil na Námestie slobody. V dave vejú aj slovenské, české či európske vlajky. Podľa odhadov je na pochode viac ľudí, ako bolo v lete na protikorupčnom pochode. Celé Námestie slobody je plné ľudí, niektorí stále prichádzajú.

Prichystané sú prejavy rečníkov – zástupcov médií. Myšlienke podujatia vyjadria podporu aj zástupcovia mimovládneho sektora.

17:55 Pochod sa blíži na Námestie slobody v Bratislave. Tu už čakajú stovky ľudí.

17:52 Takto prebieha akcia v Trenčíne.

17:34 V Prešove sa podľa prvých odhadov zišlo približne 2000 ľudí, uvádza denník SME.

17:33 Z bratislavského Hviezdoslavovho námestia sa pohli tisíce ľudí. Podľa odhadov ich môže byť 10-15 tisíc, informuje Denník N. Smerujú pred Úrad vlády SR, kde s prejavmi vystúpia Lukáš Fila (CEO Denník N), šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová, publicista Milan Martin Šimečka, riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire, ako aj novinár Árpád Soltész z Noviny.sk a Zuzana Petková z Trendu.

Vpredu nesú transparent s nápisom "útok na novinárov je útok na nás všetkých". Na pochod prišli ľudia všetkých vekových kategórií, v rukách majú obrázky Jána Kuciaka a transparenty s nápismi "Skutočným zmyslom štátu je spravodlivosť" či "Skutok sa stal". Zavraždených by si mal prísť pripomenúť aj prezident Andrej Kiska.

17:22 Okrem vyše 20 slovenských miest ohlásili spomienkové stretnutia aj v takmer tridsiatke miest v zahraničí. Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa chystajú si uctiť aj v takých mestách, ako Peking, Dubaj, Vancouver či dánsky Aalborg. Pietu i podporu slušnému Slovensku vyjadria tiež v Paríži, Berlíne, Haagu či Luxemburgu, kde sa stretnú na námestí Jana Palacha. V súčasnosti akcia prebieha aj v Brne.

17:13 Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa podľa denníka SME zhromaždilo približne 2000 ľudí. Zaplnené sú aj bočné ulice v Starom meste, cez ktoré prichádzajú ďalší ľudia.

17:00 V týchto chvíľach sa v Bratislave začína hlavná spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a na jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

17:00 Pozrite si fotografie zo spomienkového pochodu v hlavnom meste.

16:25 Pozrite si fotografie z poslednej rozlúčky s Martinou Kušnírovou v Gregorovciach.

16:15 Na berlínskej budove mediálneho domu Ringier, pod ktorým pracoval aj Kuciak, pribudol spomienkový transparent.

16:00 Na niekoľkých miestach vo svete sa už začali prvé spomienkove akcie, píše N-ko. Zatiaľ ide skôr o komorné podujatia.

15:35 V Gregorovciach sa začal pohreb so zavraždenou Martinou Kušnírovou, priateľkou novinára Kuciaka. Podľa Korzára prišlo množstvo ľudí. Martinu, ktorá sa s Jánom pred smrťou zasnúbila, uložili do truhly v svadobných šatách.

15:30 Spomienkové akcie by mali pokračovať aj po víkende, píše Denník N. Zhromaždenie pred Úradom vlády SR chystajú strany KDH, Spolu a Progresívne Slovensko.

Mestá, kde by sa mali uskutočniť spomienky: 

BratislavaBrnoMartinBanská BystricaKošicePrešovPezinokPraha
TrenčínPúchovPopradLondýnBerlín
a ďalšie.

14:30 Pochody a pietne akcie na pamiatku dvoch obetí sa uskutočnia v desiatkach miest Slovenska, ale aj v zahraničí.  Sociálnou sieťou Facebook sa šíria pozvánky na akcie v mestách: Banská Bystrica, Dolný Kubín, Komárno, Košice, Levice, Liptovský Mikuláš, Martin, Michalovce, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Prievidza, Skalica, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Veľké Kapušany a Žilina a ďalšie mestá pribúdajú. Spomienkové akcie sa uskutočnia aj v Prahe, Brne, Ostrave, Jablonci nad Nisou a v Liberci v Českej republike.

13:50 Prezident Kiska sa v Bratislave zúčastní spomienky na zavraždených novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

13:10 Policajti upozorňujú na obmedzenia dopravy v Bratislave. "V čase od 17.00 h do 18.00 h bude obmedzená osobná doprava a doprava prostriedkami MHD v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí, Jesenského, Štúrovej ulici, Kamennom námestí, Námestí SNP, Obchodnej ulici, Kollárovom námestí, Nám. 1. mája a v okolí Námestia slobody," informujú.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači koncom minulého týždňa. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

Pre vraždu už odstúpil minister kultúry Marek Maďarič, na úrade vlády skončili Viliam Jasaň a Mária Trošková.

13:00 Organizátori spomienkového pochodu „Nechceme späť 90-te! Pochod za Jana Kuciaka a Martinu Kušnírovú“ chcú vyzvať všetkých ľudí, aby "hnev posunuli do úzadia a dali dnes priestor smútku, odhodlaniu a láske". Aby na pochod prišli "ako občania, ktorí sa chcú postaviť za slobodu a slušnosť. Ktorí s vyrovnanou tvárou ukážu, že im záleží, aby Slovensko bolo dobrou a poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú." Uvádza sa to v ich stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok