Odročili pojednávanie, ktoré malo riešiť zmarené referendum

TA3 TASR SITA
2.3.2018 10:04

Súd odročil pojednávanie, ktorým sa mala po dvoch desaťročiach vrátiť jedna z najzásadnejších slovenských káuz. Zrušenie Mečiarových amnestií umožnilo, aby sa začala riešiť kauza bývalého kontroverzného ministra vnútra Vladimíra Mečiara, Gustáva Krajčiho. Ten mal na konci 90. rokov zmariť referendum, keď neumožnil, aby sa doňho dostala otázka o možnosti priamej voľby prezidenta.

Odročili pojednávanie, ktoré malo riešiť zmarené referendum
TASR/Vladimír Benko

Krajči nevidí dôvod na súd

Okresný súd v Bratislave odročil v piatok hlavné pojednávanie v prípade exministra vnútra Gustáva Krajčiho, obhajoba totiž súdu predložila podnet na prerušenie konania a tiež prejudiciálne otázky, s ktorými sa má obrátiť na Súdny dvor EÚ. Konkrétne sa obhajoba európskeho súdu pýta, či je v poriadku minuloročné zrušenie Mečiarových amnestií, vďaka ktorým sa prípad mohol začať pojednávať.

"Pred dvadsiatimi rokmi vznikol spor, či bolo referendum platné alebo nie a po dvadsiatich rokoch sa o tom istom rozhoduje," uviedol exministrov advokát s tým, že renomovaní právnici tvrdia, že zrušenie amnestií bolo nezákonné. Samotný Krajči podľa vlastných slov nevidí dôvod na súdne konanie. "Referendum prebehlo," povedal.

Sporná štvrtá otázka

Prípad zmareného referenda sa týka roku 1997. Vo februári daného roku parlament rozhodol o referende, kde ľudia mali odpovedať na tri otázky: "Ste za vstup Slovenska do NATO?", "Ste za rozmiestnenie jadrových zbraní na území SR?" a "Ste za rozmiestnenie vojenských základní na území SR?" Prezident Michal Kováč, ktorý mal podľa zákona právo vyhlásiť referendum na základe petičnej akcie, pridal otázku: "Súhlasíte, aby prezidenta volili občania, podľa priloženého návrhu ústavného zákona priamo?"

O celej veci rozhodoval Ústavný súd SR. Ten vyhlásil, že ústava nezakazuje, aby bola štvrtá otázka predmetom referenda. Aj keď príloha tejto otázky bola v rozpore so zákonom, to podľa súdu neznamenalo, že referendum sa v takomto znení aj so štyrmi otázkami nemohlo konať. Ministerstvo vnútra však obciam doručilo len lístky s tromi otázkami. Ústredná volebná komisia sa po referende uzniesla, že právoplatné hlasovacie lístky so štyrmi otázkami neboli občanom doručené, čím bolo referendum zmarené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok