Slováci v Bruseli spropagovali petíciu súvisiacu s vraždou Kuciaka

TA3 TASR Facebook/Adam Šebesta
1.3.2018 22:27

Desiatky Slovákov prišli v Bruseli napriek silným mrazom aj na druhú štvrtkovú akciu venovanú pamiatke zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podujatie vo večerných hodinách pred budovou Veľvyslanectva SR v bruselskej štvrti Ixelles pripravili členovia slovenskej komunity v Belgicku.

Slováci v Bruseli spropagovali petíciu súvisiacu s vraždou Kuciaka
SITA/Branislav Bibel

Vyšetrovanie s celoeurópskou pomocou

Organizátori pietnej spomienky Adam Šebesta a Veronika Jankovičová pripomenuli, že akcia, ktorú spropagovali cez sociálne siete a komunitu krajanov v Belgicku, považujú za dôležitú, lebo hoci dlhodobo žijú v tejto krajine, záleží im na tom, čo sa deje na Slovensku. Aj prostredníctvom verejnej petície chcú vyzvať orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípad dvojnásobnej vraždy čo najskôr a čestne vyriešil.

"Chceme, aby vyšetrovanie prebiehalo aj s medzinárodnou a celoeurópskou pomocou, s Europolom a Interpolom, aby to bolo jednoznačne nestranné vyšetrovanie," uviedol Šebesta, zamestnanec nemenovanej súkromnej spoločnosti. Dodal, že podľa správ prichádzajúcich zo Slovenska majú zahraniční Slováci vážne obavy, že vyšetrovanie nebude nestranné. Jankovičová, ktorá desať rokov pôsobila v Európskom parlamente a v súčasnosti podniká, spresnila, že petíciu, ktorá bude prostredníctvom veľvyslanectva SR v Belgicku doručená vláde SR, už podpísali desiatky Slovákov a prostredníctvom internetovej stránky tak urobili už stovky ľudí.

Druhá akcia v Bruseli

Podľa Šebestu je štvrtkové podujatie výsledkom občianskej iniciatívy a netreba za ním hľadať žiadne politické pozadie. V príhovore k účastníkom, ktorí si minútou ticha uctili pamiatku Kuciaka a Kušnírovej, povedal, že novinár "z ich generácie" sa nebál a "nebál sa aj v našom mene", na čo netreba nikdy zabudnúť. Dodal, že pietna akcia je vyjadrením sústrastí rodinám zosnulých, ale aj vyjadrením podpory pre ostatných novinárov, aby sa nebáli a mali istotu, že majú podporu širokej spoločnosti.

Išlo v poradí o druhú akciu na pamiatku Kuciaka a Kušnírovej v Bruseli. Tú prvú, ktorá sa konala na obed v susedstve Európskej rady, pripravila Európska federácia novinárov (EFJ) aj na podnet Adama Šebestu, spolupracujúceho so spravodajským portálom EurActiv Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok