Puigdemont sa vzdal kandidatúry, na post navrhol iného politika

TA3 TASR
1.3.2018 21:33

Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont sa vzdal svojej opätovnej kandidatúry na post regionálneho premiéra Katalánska. Namiesto seba do tejto funkcie navrhol iného popredného separatistického politika Jordiho Sáncheza.

Informoval o tom španielsky denník La Vanguardia s odvolaním sa na videoposolstvo, ktoré Puigdemont zverejnil na svojom twitterovom účte. Puigdemont v ňom okrem iného uviedol, že sa premiérskej kandidatúry nateraz vzdáva. Za súčasných podmienok je to podľa neho jediná možná cesta, ako vytvoriť novú katalánsku vládu, ktorú sa nedarí zostaviť už od volieb z vlaňajšieho decembra.

Stalo sa tak v deň, keď katalánsky parlament prijal symbolické uznesenie, ktorým označil vlaňajšie zosadenie Puigdemonta ústrednou vládou v Madride za "nezákonné a nelegitímne". Dokument zároveň obhajoval referendum o nezávislosti Katalánska z 1. októbra 2017, ktoré bolo podľa poslancov legitímne a platné. Uznesenie presadili tri separatistické strany, ktoré majú v katalánskom regionálnom parlamente väčšinu, píše agentúra AP. Španielsky premiér Mariano Rajoy na krok katalánskych poslancov reagoval na Twitteri vyjadrením, že "radikalizmus niektorých ľudí v Katalánsku" poškodzuje ekonomiku a prosperitu celého regiónu.

Charles Puigdemont ušiel pred súdnym vyšetrovaním do Belgicka a pri návrate do Španielska mu hrozí zatykač. V tejto súvislosti sa zvažovalo jeho uvedenie do úradu premiéra "na diaľku", čo však španielsky ústavný súd rozhodne odmietol. Jordi Sánchez, predseda vplyvného Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), stojaceho pri zrode hnutia za nezávislosť Katalánska, je však už štvrtý mesiac vo vyšetrovacej väzbe v Španielsku na základe obvinenia zo vzbury.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok