Radičová nebude apolitická, do ďalšej strany však nevstúpi

TASR, HN
4.5.2012 11:47

Hoci sa Iveta Radičová vo štvrtok oficiálne vzdala členstva v SDKÚ-DS a nekandidovala ani vo voľbách, jej odchod z politiky nemusí byť konečný. Expremiérka však zdôraznila, že nebude členkou žiadnej strany.

Radičová nebude apolitická, do ďalšej strany však nevstúpi
ČTK

Bývalá šéfka stredopravého kabinetu uviedla, že vníma nespokojnosť občanov, ktorí sa podľa nej domáhajú väčšej účasti na správe vecí verejných. Túto občiansku angažovanosť môže podľa Radičovej obsahovať aj program politickej strany. Slovensko navyše podľa nej v súčasnosti potrebuje vlastnú víziu, nielen krátkodobé riešenia. "Nebudem zastierať, že sa nad takýmto zadaním zamýšľam," povedala. Detaily svojich úvah však nechcela konkretizovať.

Expremiérka pritom priznala, že sa minulý týždeň stretla s exministrom vnútra Danielom Lipšicom (KDH), s ktorým hovorila aj o politických témach. Exminister vnútra v súčasnosti stále zvažuje, že by sa mohol uchádzať o post predsedu hnutia kresťanských demokratov. V minulosti pritom vylúčil, že by v prípade neúspechu založil novú stranu, pripomína denník.

Frešo:  Nerozumiem, či je to o vlastnej strane

Expremiérka by podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS a kandidáta na predsedu strany Pavla Freša mala jasne povedať, či chce založiť vlastnú stranu. „V tomto by mala byť poriadny politik a povedať to zrozumiteľne všetkým ľuďom. Ja jej celkom dobre nerozumiem, či je to o vlastnej strane, či je to o občianskej angažovanosti, alebo treťom sektore. Nechcem o tom špekulovať. Ak politik niečo chce, mal by to jasne povedať,“ povedal Frešo. Pre neho sú Radičovej vyjadrenia ťažšie zrozumiteľné. Odchod Radičovej zo strany, ktorý oznámila vo štvrtok v liste, považuje Frešo za zrelé rozhodnutie, ktoré urobila po vážnejších úvahách, čo aj dlhšie avizovala.

Straníčkou bola len v SDKÚ, bude nestraníčka

Radičová reagovala, že bude nestraníkom, ale to neznamená, že bude apolitická. Ako dnes povedala, bude sa vyjadrovať k veciam verejným tak, ako to vždy robila. „Bola som aktívny človek pred Novembrom 89, v Novembri 89. Nekachličkovala som kúpeľňu. Potom aj počas mečiarizmu,“ povedala s tým, že nikdy nebola apolitický človek a ani nebude apolitický človek. „Ale straníčka som bola len raz, a to v SDKÚ-DS. Moja poloha straníckeho človeka sa končí,“ vyhlásila.

Radičová zdôraznila, že z vrcholovej politiky odchádza, a to platí. „Na tom sa nič nemení,“ uviedla. Na otázku, či to platí aj pre prezidentské voľby, povedala „platí to, vyjadrila som sa jasne a na tom nič nemením.“ Zároveň dodala, že nie je autorom titulku v dnešných novinách, že listom oznámila svoj odchod z SDKÚ. „To vyplýva zo stanov SDKÚ-DS,“ uviedla. „Vyjadrujem sa jasne. Dochádza k totálnej zámene straníckosti a apolitickosti,“ konštatovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok