Na 5000-ročných egyptských múmiách objavili najstaršie tetovanie

TA3 TASR
1.3.2018 10:23

Najstaršie figuratívne tetovanie na svete objavili vedci na dvoch približne 5000 rokov starých múmiách z Egypta. Ide o znázornenie divého býka a paovce hrivnatej na paži mužskej múmie, a motívy tvaru písmena S na paži a pleci ženskej múmie, informoval vo štvrtok spravodajský portál stanice BBC.

Na 5000-ročných egyptských múmiách objavili najstaršie tetovanie
SITA/AP ilustračné

Pretvoril predstavy

Tento objav posúva dôkazy tetovacích zvyklostí v Afrike o 1000 rokov dozadu. Detaily o zmienených tetovaniach boli publikované v časopise Journal of Archaeological Science. Daniel Antoine, jeden z hlavných autorov predmetnej štúdie a kurátor biologickej antropológie v Britskom múzeu, uviedol, že nález "pretvoril" naše predstavy o tom, ako ľudia žili v tejto dobe.

Mužskú múmiu našli pred zhruba 100 rokmi. Predošlé rádiologické skenovania ukázali, že jedinec mal v čase svojej smrti 18-21 rokov a zahynul následkom bodnutia do krku. Tmavé škvrny na jeho paži boli najprv považované za bezvýznamné - až kým sa infračerveným skenovaním nezistilo, že sú to tetovania dvoch mierne sa prekrývajúcich zvierat s rohami.

Ženská múmia má štyri malé motívy v tvare písmena S, ktoré zbiehajú dolu jej pravým plecom. Múmia má na ramene ďalší motív, ktorý podľa vedcov predstavuje palice používané pri rituálnom tanci. Vedci sú presvedčení, že tetovania symbolizovali spoločenské postavenie, osobnú odvahu a magické schopnosti danej ženy.

Tetovanie mal aj Ötzi

Tetovania na múmiách boli vyhotovené pomocou sadzí vpichovaných pod kožu. Múmie boli objavené na lokalite niekdajšieho mesta Gebelejn v južnej časti Horného Egypta, približne 40 kilometrov južne od súčasného Luxoru. Na základe rádiokarbónovej datovacej metódy sa zistilo, že mumifikovaní jedinci žili niekedy medzi rokmi 3351-3017 pred n.l., krátko predtým, ako túto oblasť okolo roku 3100 pred n.l. zjednotil prvý egyptský faraón.

Najstaršie zachované tetovanie ako také sa však nachádza na tele alpskej múmie známej ako Ötzi, ktorý žil v období rokov 3370-3100 pred n.l. Jeho tetovanie však nie je figuratívne; tvoria ho iba zvislé a vodorovné čiary.

Témy: Egypt Afrika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok