Radičová spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vláde

TA3, SITA, foto: ČTK
11.10.2011 10:53

O eurovale sa bude v parlamente hlasovať spolu s vyslovením dôvery vláde. Takto rozhodla premiérka Iveta Radičová po dlhých hodinách rokovaní.

Radičová spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vláde

Takýto zámer nakoniec odobrili aj ministri na mimoriadnom rokovaní vlády. 4 ministri za stranu SAS ale boli proti. Situáciu skomplikovalo aj vyjadrenie Richarda Sulíka, podľa ktorého v takomto prípade strana za euroval nebude hlasovať.

Premiérka je v kontakte s prezidentom Ivanom Gašparovičom. „V sobotu som sa stretla s prezidentom SR, naposledy som s ním hovorila včera večer a budem o chvíľu opäť,“ uviedla s tým, že je na prezidentovi, aký zvolí postup v prípade vyslovenia nedôvery premiérke. „Prezident svoje postupy so mnou konzultuje,“ dodala.

Ak euroval dnes neprejde, bude podľa nej nutné opakované hlasovanie. Do poslednej minúty sa však chce uchádzať o dôveru poslancov NR SR. „Nedá sa pokračovať, aby vláda riešila len vnútorné problémy v koalícii. Máme záväzok programového vyhlásenia vlády, pre mňa je prioritné,“ uviedla.

Radičová zdôraznila, že prežívame ťažké rozhodnutia nielen v Európe, ale vôbec vo svete. „Prežívame dopady jednej z najväčších kríz od druhej svetovej vojny. Máme jedine šancu hľadať riešenia spoločne a zodpovedne, aby sme dopady krízy sa snažili zmenšiť. Vinníci krízy sú známi, ale má zmysel, aby sme boli pri tvorení nových princípov nášho spoločenstva, aby sme ich mohli určovať v záujme občanov SR. Dôveryhodnosť SR je pre mňa prioritná úloha,“ zdôraznila.

Podľa nej totiž dôveryhodnosť znamená nové pracovné miesta, ale aj naštartovanie a udržanie ekonomického rastu. „SR vždy bola zodpovedný člen EÚ. Nie bez malých obetí sa stala členom eurozóny. Nemôžeme sa tváriť, že my sami dokážeme riešiť problémy, ktoré nás obklopujú. Len v partnerstve a spoločenstve. O toto partnerstvo sa uchádzame,“ uviedla.

Premiérka nechce dopustiť izoláciu Slovenska. „Je to pre premiéra SR neprijateľné. Je mi ľúto, že koaličný partner neprijal ponuku na možný kompromis,“ dodala.

O vzniknutej situácii bude od 10:00 rokovať Republiková rada SaS. Jej predseda vraj v pondelok na Koaličnej rade hovoril o možnosti, že by jeho poslanci pri hlasovaní o eurovale dostali voľnú ruku. Viacerí poslanci však tvrdia, že SaS bude hlasovať

 

Pozrite si tlačovú konferenciu premiérky Ivety Radičovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok