Opozícia dáva premiérovi ultimátum, skončiť má Gašpar i Kaliňák

TA3 TASR SITA
28.2.2018 13:23

Opozičné strany SaS a OĽaNO žiadajú predsedu vlády Roberta Fica, aby v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky najneskôr do utorka zabezpečil odvolanie šéfa polície Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Premiér má prípad prestať koordinovať

Predseda SaS Richard Sulík to povedal na tlačovej konferencii v Bratislave. Premiéra zároveň vyzvali, aby prestal koordinovať vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a ponechal ho v rukách orgánov činných v trestnom konaní.

"Ak to nespraví, sme pripravení konať. Budeme sa veľmi hlasne ozývať a budeme mobilizovať všetkých slušných ľudí v našej krajine. Toto jednoducho zašlo priďaleko. A minimálne títo dvaja páni sa musia okamžite pratať zo svojich funkcií," zdôraznil Sulík.


Polícia v nedeľu našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára.

Spoločné podnikanie s Vadalom

Talianska mafia podniká so synom šéfa okresnej prokuratúry v Trebišove Františkom Bickom - na túto skutočnosť na tlačovej besede poukázala podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa jej slov príchod klanu Vadalovcov na Slovensko nebol v tichosti, ale v okázalom štýle.

"V roku 2008 začali podnikať v energetike vo veľkom. Príchod tejto organizovanej skupiny nemal uniknúť pozornosti SIS," povedala s tým, že v roku 2011 založil Antonino Vadala s Máriou Troškovou spoločnosť GIA MANAGEMENT, z ktorej asi po roku odišla a neskôr sa stala asistentkou poslanca NR SR za Smer Viliama Jasaňa. "V roku 2012 previedli Vadala a Trošková podiel vo firme na Jána Petrovského z Hanušoviec nad Topľou," uviedla a podotkla, že Petrovský sedí vo väzení pre iné daňové podvody, za ktorými mali stáť talianski bossovia. "Petrovský bol súčasť organizovanej skupiny, čo sa podarilo v roku 2007 dokázať," vyhlásila a dodala, že v ich účtovníctve sa našli fiktívne faktúry z Hornonitrianskych baní Prievidza v hodnote 20 miliónov korún.

"Na neho slečna Trošková prepísala svoje podiely v spoločnosti. Ona podnikala s Vadalom, pohybovala sa v spoločnosti organizovanej skupiny, ktorá robila podvody na DPH a vyťahovala peniaze z HBP," povedala Ďuriš Nicholsonová a zopakovala, že Trošková dnes pôsobí na úrade vlády v pozícii hlavnej štátnej radkyne, ktorá má mať v náplni svojej práce tvorbu stratégie a štátnej politiky, kontrolu, inšpekčnú alebo dozornú činnosť, právne zastupovanie, tvorbu zákonov a medzinárodných zmlúv a iné.

"Ide o to, že šéfom trebišovskej prokuratúry je František Bicko, jeho syn vo veľkom v siedmich firmách podniká s Antoninom Vadalom. Vystupuje ako ich správca," priblížila. Rovnako poukázala na to, že šéf okresnej prokuratúry František Bicko starší je krstný otec detí podnikateľa Štefana Duča, odsúdeneného za podvody pri získavaní dotácií od Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Podľa Ďuriš Nicholsonovej existuje prepojenie Vadalu na členov Smeru - poslanca NR SR Róberta Puciho a exposlanca Otta Brixiho. "Adam Mahut z Trebišova bol asistent Puciho, potom prestúpil ako asistent k Briximu. Aj ľudia z okolia Trebišova hovoria o priateľstve medzi Mahutom a Vadalom. Manželka Mahuta je šéfka regionálneho oddelenia Slovenského pozemkového fondu v Trebišove," priblížila Nicholsonová.

Jasaň má previerku otvorenú, Trošková ju nemala

Podpredseda SaS Ľubomír Galko uviedol, že exposlanec za Smer-SD Viliam Jasaň, ktorý je dnes šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR, má od utorka otvorenú bezpečnostnú previerku. Podľa Galka Trošková previerku NBÚ ani nikdy nemala urobenú. "Zrejme sa našiel niekto príčetný, kto si uvedomil, že by ju v živote nedostala," povedal Galko. Podľa neho je potrebné na Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ hovoriť o tom, kto zlyhal. "Tu sa javí, že zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky," povedal.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vyhlásil, že mafii išlo vždy o to nájsť si cestu k vplyvu na mocných. "A toto sa na Slovensku stalo. To, čo bolo dnes uverejnené, hovorí, že mafia sa nám zakorenila veľmi hlboko. Robert Fico umožnil, aby talianska najnebezpečnejšia mafia ovládla politiku v cudzom štáte. Fico umožnil, aby dnes jeho najbližší ľudia spolupracovali s mafiou," vyhlásil. Podľa opozičného poslanca sa Fico dnes správa ako hlavný koordinátor vyšetrovania. "Vyzývam Roberta Fica, aby nezasahoval do vyšetrovania. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára vyzývame, aby odstrihol Fica od vyšetrovania. Nemá čo mať ani jedinú informáciu z postupu vyšetrovania. On tu vytvoril podhubie. Fico je zodpovedný za to, čo tu vzniklo, je členom mafiánskeho štátu," uviedol.

Líder SaS Richard Sulík je presvedčený, že vďaka práci Jána Kuciaka sme mali možnosť sa dozvedieť, aké silné spleti existujú na východe Slovenska, ako hlboko vnikli odnože talianskej mafie medzi vládnych politikov. "Je neprijateľné, aby v blízkosti premiéra boli ľudia, ktorí sú preukázateľne v spojení s mafiou. Nikdy nebola mafia bližšie k premiérovi ako dnes. Toto je dôvod na demisiu vlády v slušných krajinách. Máme tu desať rokov Fica, ktorý toto všetko dopustil," vyhlásil Sulík. Podľa neho je úkladná vražda novinára a jeho snúbenice silným alarmom pre všetkých ľudí. "My nechceme, aby tu vládla mafia. Toto nechce drvivá väčšina ani Smeru, Mosta ani SNS," uviedol s tým, že ho prekvapuje, keď Béla Bugár a Andrej Danko posledné dni mlčia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok