Návrh dohody o brexite je neprijateľný, vyhlásila premiérka

TA3 TASR
28.2.2018 14:49

Európska komisia zverejnila návrh dohody o vystúpení medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom. Návrh dohody o vystúpení má už podobu právneho textu, ustanovení známych ako spoločná správa vyjednávačov Európskej únie a vlády Spojeného kráľovstva. Pre Britániu sú však podľa premiérky neprijateľné.

Dohoda bez prekvapení

Dohody vychádzajú z pokroku dosiahnutého počas prvej fázy rokovaní, ktorý bol zverejnený 8. decembra 2017. Dokument s rozsahom 120 strán obsahuje aj text týkajúci sa ďalších otázok vystúpenia, ktoré sa v spoločnej správe spomínajú, ale podrobne neriešia. Súčasťou spoločnej správy je aj text týkajúci sa prechodného obdobia (apríl 2019 - december 2020), ktorý vychádza z doplňujúcich smerníc pre rokovania prijatých Radou EÚ 29. januára 2018.

"Ak chceme uspieť v týchto rokovaniach, a ja chcem, aby sme boli úspešní, musíme ich urýchliť," uviedol vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier v rámci prezentácie právneho textu. A pripomenul, že už o 13 mesiacov, v apríli 2019, Spojené kráľovstvo nebude členom Európskej únie. Podľa Barniera návrh textu, ktorý EK kvôli transparentnosti zverejnila aj na internete, neobsahuje "žiadne prekvapenia pre našich britských priateľov".

Nemôže vraj súhlasiť

Británia nemôže súhlasiť s návrhom dohody o tzv. brexite. Dôvodom je ohrozenie "ústavnej integrity" Spojeného kráľovstva v otázke hraníc Severného Írska, uviedla britská premiérka Theresa Mayová. Informovala o tom stanica BBC.

Dohoda o vystúpení pozostáva zo šiestich častí – úvodné ustanovenia, práva občanov, otázky týkajúce sa oddelenia (obchodovanie s tovarmi uvedenými na trh pred brexitom), finančné vyrovnanie, prechodné opatrenia a inštitucionálne ustanovenia. Súčasťou správy je aj protokol o Írsku/Severnom Írsku, ktorý umožňuje tretiu, "záložnú" možnosť, ako zabrániť vzniku pevnej hranice na írskom ostrove. Návrh protokolu nemá vplyv na rokovania o ďalších dvoch alternatívnych riešeniach.

Eurokomisia návrh dohody o vystúpení zašle Rade EÚ a riadiacej skupine Európskeho parlamentu pre brexit, následne bude text predložený na rokovanie Spojenému kráľovstvu. Komisia pripomenula, že lídri ostatných 27 členských štátov Únie vyzvali britskú vládu, aby objasnila svoje stanovisko o budúcich vzájomných vzťahoch. Britská premiérka by tak mala urobiť do marcového summitu EÚ (22. a 23. marca), na ktorom hlavy vlád a štátov prijmú doplňujúce usmernenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok