Heger sľúbil zdevastovanému Rudnu nad Hronom peniaze z rezervy premiéra

TA3 TASR
18.5.2021 09:17

Povodňou zničenú obec Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica navštívil aj premiér Eduard Heger. Po stretnutí so starostom Mariánom Šurjanským prisľúbil obci súčinnosť pri odstraňovaní následkov povodne i finančnú pomoc.

Ťažké chvíle

Heger si spolu so starostom prešiel obec a navštívil ľudí v poničených domoch. "Toto sú ťažké chvíle," vyjadril sa. "Situácia je veľmi vážna, toto sú chvíle, keď ľudia prichádzajú o svoje istoty," povedal Heger s tým, že v obci museli bezpečnostné zložky vypnúť vodu, plyn aj elektrinu. Heger je rád, že samospráva a štát držia spolu a pomáhajú občanom. Vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa na tejto pomoci podieľajú. Heger deklaroval, že hneď, ako starosta vyčísli škody, uvoľní peniaze z rezervy premiéra, aby finančne pomohol obci.

Premiér vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po bývalom starostovi, ktorý počas prívalovej povodne prišiel o život. Poďakoval tiež občanom, dobrovoľníkom a všetkým zásahovým zložkám, ktoré sa zúčastňujú záchranných a likvidačných prác.

Hrádza sa nebude dať opraviť

Podľa premiéra sa hrádza, ktorá pravdepodobne nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch, už nebude dať opraviť. „Na mieste boli zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, aby posúdili situáciu a urobili následné kroky,“ potvrdil Heger. Povodeň spôsobila podľa starostu škody na majetku obyvateľov i samosprávy, presné čísla sú aktuálne v štádiu zisťovania.

V Rudne nad Hronom stále zasahuje viac ako 50 policajtov, hasičov a dobrovoľných hasičov, podľa slov ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) budú všetky zložky naďalej participovať na odstránení následkov katastrofy. „V tomto momente tu máme nasadených aj 31 vojakov, ostanú tu tak dlho, ako bude treba,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že rezort obrany je pripravený v prípade potreby poskytnúť viac vojakov i ďalšiu techniku.

Povodeň spôsobila podľa starostu škody na majetku obyvateľov i samosprávy, presné čísla sú aktuálne v štádiu zisťovania.

Ako deklarovalo ministerstvo, príslušníci Ozbrojených síl SR sú pripravení nasadiť svoje špecializované prostriedky a spôsobilosti vždy tam, kde je ich pomoc potrebná na záchranu životov a majetku spoluobčanov.

Vodu odčerpávali aj v noci

Ako informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, hasiči na odčerpávaní vody zo zatopených pivníc, priestorov a ulíc pracovali aj počas noci.

Na mieste zasahovalo 23 príslušníkov HaZZ z Pliešoviec, Novej Bane, Banskej Bystrice, zo Žiaru nad Hronom, Zvolena a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom s 11 kusmi techniky a 48 členov dobrovoľných hasičských zborov z Brehov, Hrabičova, Župkova, Banského Studenca, Banskej Štiavnice, Svätého Antona, Prochote, Štefultova, Piteľovej, Hodruše-Hámrov, Hliníka nad Hronom a Novej Bane s 13 kusmi techniky. Na situáciu sa prišiel pozrieť aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok