Čakáte na druhú dávku vakcíny? Toto potrebujete vedieť

TA3
17.5.2021 11:55

Čoraz viac ľudí má očkovanie prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu za sebou. Dĺžka čakania na tú druhú je rôzna. Koľko dní tvorí časový odstup a aké vedľajšie účinky môžete očakávať? Prinášame vám prehľad toho, čo potrebujete vedieť o druhej dávke vakcíny.

Čakáte na druhú dávku vakcíny? Toto potrebujete vedieť
TASR/AP

Aktuálna očkovacia stratégia počíta s dvomi dávkami vakcín. Na Slovensku sa zatiaľ očkuje Pfizerom, AstraZenecou a Modernou. Časový odstup je rôzny:

  • Comirnaty (Pfizer/BioNTech) – 28 dní
  • COVID-19 Vaccine Moderna – 28 dní
  • Vaxzevria (AstraZeneca) – 10 až 12 týždňov

"Správne načasovanie druhej dávky je veľmi dôležité, pretože ľudské telo si imunitu vytvára postupne. Z klinických štúdií vyplýva, že vakcína Vaxzevria vykazuje pri odstupe 12 týždňov medzi 1. a 2. druhou dávkou vyššiu účinnosť, ako pri podaní druhej dávky do 6 týždňov," uvádza na sociálnej sieti Štátny ústav pre kontrolu liečiv s tým, že podanie druhej dávky sa odporúča každému, aby si telo vytvorilo dostatočnú imunitu. Výnimkou sú len tí, u ktorých sa po podaní prvej dávky vytvorila závažná alergická reakcia, a to anafylaktický šok. Tá sa väčšinou dostaví už 15 minút po podaní vakcíny.

Ako je to s vedľajšími účinkami?

Štátny ústav pre kontrolu liečiv pripomína, že každý liek či vakcína má nežiaduce účinky. Nemusia sa však vyskytnúť u každého rovnako. "Pri mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po podaní druhej dávky. Naopak, po vakcíne Vaxzevria boli po druhej dávke nežiaduce reakcie pozorované menej často a sú menej intenzívne," uvádza ŠÚKL.

Čo ak ste medzi prvou a druhou dávkou prekonali koronavírus?

Aj na to má ŠÚKL odpoveď. V očkovacom cykle môžete pokračovať po 7 dňoch od ukončenia bezpríznakového priebehu ochorenia a po 14 dňoch od ukončenia ochorenia s príznakmi. Prípadné nejasnosti je dobré prekonzultovať aj s lekárom.

Kedy sa očkovanie neodporúča?

Je to najmä v prípade, keď u vás prebieha akútne infekčné ochorenie a teploty máte nad 38 stupňov. "Ak druhú dávku nemôžete dostať v určenom termíne, odporúča sa, aby ste ju dostali v čo najkratšom možnom čase," spresňuje ŠÚKL. Očkovací cyklus v tomto prípade nemusíte znova opakovať od začiatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok