Pápež odslúžil omšu pre Mjanmarčanov: Nepodliehajte zlu a nenechajte sa rozdeliť

TA3 TASR
16.5.2021 19:36

Pápež František vyzval v nedeľu obyvateľov Mjanmarska, aby si tvárou v tvár zlu nezúfali a nenechali sa rozdeliť. František sa takto vyslovil pri mimoriadnej omši za Mjanmarsko, ktorú slávil v nedeľu pre komunitu Mjanmarčanov v Bazilike sv. Petra.

Pápež odslúžil omšu pre Mjanmarčanov: Nepodliehajte zlu a nenechajte sa rozdeliť
TASR/AP

V zadnej lodi Vatikánskej baziliky sa v nedeľu o 10.00 h zhromaždili mjanmarskí kňazi, rehoľníci a rehoľníčky i laici, žijúci v Taliansku. Spoločne sa modlili za pokoj, zastavenie násilia a novú nádej pre svoju krajinu, v ktorej vo februári prevzal moc vojenský režim.

Vyzval, aby nestrácali vieru

František, ktorý Mjanmarsko v roku 2017 aj navštívil, vojenský prevrat opakovane odsúdil, pripomína Reuters. "Vaše milované Mjanmarsko zažíva násilie, konflikty a represie," uviedol pápež vo svojej homílii. Zhromaždených vyzval, aby hľadali inšpiráciu v posledných hodinách života Ježiša Krista.

"Nepoddáva sa zlu, nenecháva sa premôcť zármutkom, neuzatvára sa v horkosti a sklamaní," uviedol František na margo  Kristových posledných chvíľ pred ukrižovaním.

Pápež tiež uviedol, že ľudia by nemali strácať vieru či nádej, a to ani vtedy, keď sa zdá, že "zlo má prevahu". Mjanmarčanov tiež vyzval, aby sa "nepodvoľovali logike nenávisti a pomsty" a nespreneverili sa svojim hodnotám. Za životne dôležité označil pápež zachovanie jednoty.

Mjanmarsko je prevažne budhistickou krajinou, v ktorej však žije aj takmer 800.000 osôb rímskokatolíckeho vyznania.

Moc v krajine prevzala armáda

Mjanmarská armáda zvrhla 1. februára občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, štrajky a iné prejavy občianskej neposlušnosti, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Armáda po prevzatí moci vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč pritom zdôvodnila potrebou ochrany demokracie po údajných volebných podvodoch, ku ktorým podľa nej malo dôjsť v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij. Volebná komisia obvinenia z podvodov odmietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok