Sagan v horskej etape šetril sily. Suverénne zvíťazil Kolumbijčan Bernal

TA3 TASR
16.5.2021 17:31

Kolumbijský cyklista Egan Bernal z tímu Ineos Grenadiers suverénnym spôsobom triumfoval v 9. etape Giro d'Italia a dostal sa na čelo celkového poradia. V cieli 158 km dlhej trasy z Castel di Sangro do Rocca di Cambio mal náskok sedem sekúnd pred Talianom Giuliom Cicconem z Treku-Segafredo i Rusom Alexandrom Vlasovom z Astany. Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa v náročnej kopcovitej etape nezapojil do boja o prvenstvo.

Získal ružový dres

Bernal sa dostal aj do čela celkového hodnotenia. Ružový dres mu patrí s 15-sekundovým náskokom pred Belgičanom Remcom Evenepoelom z Deceunincku-QuickStep a o 21 sekúnd vedie pred Vlasovom. Doterajší líder Atilla Valter klesol na 5. priečku.

Deviata etapa mala z doterajších na Gire najťažší profil. Od úvodu do konca sa cyklisti pohybovali v náročných kopcoch. V úvode sa snažil predovšetkým držiteľ modrého dresu pre najlepšieho vrchára Švajčiar Gino Mäder z tímu Bahrain-Victorious, ktorý prešiel na čele na prvej horskej prémii druhej kategórie na Passo Godi. V následnom zostupe sa pole pretekárov opäť spojilo, únik dňa sa vytvoril až 70 kilometrov po štarte a 90 km pred cieľom.

Náročný záver

Na horskej prémii tretej kategórii na Forca Caruso bol prvý Geoffrey Bouchard z AG2R Citroen. Až potom prišla rýchlostná prémia, ako prvý ňou prešiel 35 km pred cieľom Tony Gallopin taktiež z AG2R Citroen. Dvadsaťtri kilometrov pred cieľom bola na trati ešte jedna horská prémia druhej kategórie na Ovindoli. Získal ju Bouchard a hoci pelotón nebol ďaleko, stále to vyzeralo, že víťaz bude z úniku.

Cieľový kopec Campo Felice mal 5,9 km a priemerný sklon 5,7 %, no predovšetkým náročný záver na štrkovom podklade. Líder tímu Ineos Grenadiers Bernal na ňom zaútočil, razantne demonštroval svoju silnú formu a preukázal, že je hlavným kandidátom na celkový triumf.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok