Priority neparlamentných strán: Ako by rodinám pomohli Bihariová a Majerský?

TA3
16.5.2021 12:45

Zástupcovia mimoparlamentných strán predstavili v relácii V politike svoje priority. Zhodnotili konanie súčasnej vlády a odpovedali tiež na otázku, či súhlasia s referendom o predčasných voľbách a či ho verejne podporia, ak k nemu dôjde. Diskutovali sme s Irenou Bihariovou (Progresívne Slovensko) a Milanom Majerským (KDH).

Priority neparlamentných strán: Ako by rodinám pomohli Bihariová a Majerský?
TA3

Majerský má v prvom rade základný problém s tým, či je referendum o vláde Matoviča alebo Hegera. Keďže táto iniciatíva vznikla už skôr. Uviedol, že KDH je permanentne v komunikácii s rôznymi politikmi. S Bihariovou sa zhodli na tom, že prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla správne, keď dala referendum na Ústavný súd. Môže to vraj posilniť jeho legitimitu. Ako sa postavia k predreferendovej kampani, ak nastane? Ľudí vraj o ničom presviedčať nechcú, je to však ich právo referenda sa zúčastniť.

"Chceme byť prvou voľbou pre kresťanov a konzervatívcov, ale nielen pre nich, sme otvorení a máme dobrý sociálny a zdravotný program, sú za nim ľudia a odborníci. Ponúkame konkrétne riešenia aj keď sme mimo parlamentu. Vylučujeme jedine spoluprácu s extrémom a s ľuďmi priamo zodpovednými za fatálne zlyhanie štátu," uviedol Majerský o prioritách KDH.

Bihariová zase prezentovala dve vlajkové lode Progresívneho Slovenska. "Hlásime sa k liberalizmu, ale nie je to vec bezbrehej slobody, vždy sme liberalizmus spájali aj s ochranou ľudskej dôstojnosti. Potom sú to sociálno-rodinné politiky," uviedla. K jednorazovému prídavku na deti uviedla, že je to málo a je to len taká náplasť na bolesť po roku pandémie, tieto problémy by riešila radšej systémovo. "Toto nemôže byť tá progresívna a sociálna politika. Nevedie to k tomu, že sa na konci dňa zlepší život rodín," uviedla.

Aj Majerský súhlasí s tým, že pomoc rodinám a deťom musí byť plošná a spravodlivá. KDH je aj za znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia. "Chceme progresívny daňový bonus, ktorý by rástol počtom detí," uviedol. Podľa Bihariovej si Matovič neuvedomuje, že by mohol spôsobiť "kalamitu vo verejných financiách". "Zvýšenou DPH sa zvýšia aj komodity, ktoré kupujú bežné rodiny" dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok