Proces plný absurdít, hovorí o odvolávaní Kolíkovej politológ

TA3
15.5.2021 22:24

Kto vyšiel z odvolávania ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej ako víťaz? Samotná ministerka, Eduard Heger alebo opozícia? Aj o tom diskutovali politológovia Jozef Lenč a Miroslav Řádek v relácii Za oponou.

Proces plný absurdít, hovorí o odvolávaní Kolíkovej politológ
TA3

"Proces odvolávania bol plný absurdít," zhodnotil politológ Jozef Lenč. Opozícia sa rozhodla podľa neho odvolávať Máriu Kolíkovú na základe nie toho, čo urobila počas výkonu svojho mandátu. Ako druhú absurditu Lenč vníma, že podobné argumenty, ako mala opozícia, prijala veľká časť koaličných poslancov. Ako "absurdnú" označil aj argumentáciu v parlamente, kedy sami poslanci Za ľudí spochybnili svoje hnutie.

Řádek: Fico a Matovič sa po prvýkrát na niečom zhodli

Ako uviedol politológ Miroslav Řádek, asi prvýkrát počas desiatich rokov sa "na niečom zhodol Robert Fico s Igorom Matovičom". Je podľa neho zvláštne, ak akýkoľvek vládny alebo koaličný politik vyhovie politickým zámerom opozície.

Ako uviedol, spor okolo ministerky Kolíkovej ukázal, že poslanci národnej rady sa nedokážu "príčetne vyjadriť k niektorým veľmi odborným témam v rámci výborov, v ktorých zasadjú. Oni sa vlastne nevedia vyjadriť k politickým otázkam vo svojich vládnych laviciach," povedal s tým, že mandát nevykonávajú úplne slobodne a sú riadení centrálami, ktoré "vlastne ani neexistujú". Otázkou podľa neho je, ako si potom poslanci vytvárajú politický názor.

Lenč si nemyslí, že išlo o "hru" či už koalície, alebo opozície, pretože výsledok je "oslabením minimálne dvoch súčastí vládnej koalície". Prvé oslabenie vníma v strane Za ľudí, ktorá prišla o bývalú poslankyňu Andreu Letanovskú, ďalej vníma aj oslabenú pozíciu líderky strany Veroniky Remišovej.

Kto rozhoduje, ako budú hlasovať poslanci hnutia OĽANO?

Aj v prípade hnutia OĽANO sa podľa neho ukázalo, že sa rozvírila debata o tom, kto dnes rozhoduje o tom, ako budú hlasovať poslanci OĽANO. Pýta sa, či je to Eduard Heger so svojou autoritou, ktorou dokázal "ubrániť" Máriu Kolíkovú pred zvyškom svojho poslaneckého klubu, alebo je to Igor Matovič, ktorý dokázal presvedčiť viac ako polovicu poslancov OĽANO, ktorí sa postavili na stranu opozície? Ako víťaz sa v tomto prípade podľa neho môže javiť Eduard Heger. Nemyslí si však, že jeho rozhodnutie bolo také výrazné.

Řádek vidí víťaza na strane opozície. Toto všetko sú podľa neho aktivity, ktoré pomáhajú posilniť pozíciu aj Petra Pellegriniho, aj Roberta Fica. Opozícia tušila podľa neho, že ministerka odvolaná nebude, ale testovali koaličnú súdržnosť. Ako pripomenul, čoskoro uplynie desať rokov od pádu vlády Ivety Radičovej. Robert Fico si podľa neho veľmi dobre zapamätal, že aj vtedy, keď koaliční poslanci hlasovali proti eurovalu, to nakoniec vládu položilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok