Sagan o popredné priečky nebojoval, ôsma etapa patrila Lafayovi

TA3 TASR
15.5.2021 18:28

Francúzsky cyklista Victor Lafay z tímu Cofidis triumfoval v 8. etape Giro d'Italia. V cieli 170 km dlhej trasy z Foggie do Guardia Sanframondi mal náskok 36 sekúnd pred Talianom Francescom Gavazzim z EOLO-Kometa a 37 pred Nemcom Nikiasom Arndtom z DSM. Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe o popredné priečky nebojoval.

Dvadsaťpäťročný Lafay si pripísal premiérové profesionálne prvenstvo. V celkovom hodnotení sa na popredných priečkach nič nezmenilo. Naďalej vedie Maďar Atilla Valter z Groupama-FDJ o 11 sekúnd pred Belgičanom Remcom Evenepoelom z Deceunincku - QuickStep.

Etapa mala prívlastok kopcovitá a vyhovovala adeptom na víťazstvo z úniku. Lenže v úvode fúkal silný vietor a kandidáti na celkový triumf mali intenzívny záujem držať sa na predných pozíciách. Viacero pokusov o únik pokryli, neúspešná bola aj snaha Petra Sagana.

Ewan odstúpil z Gira pre bolesť kolena

Únik dňa sa vytvoril až pri nájazde do prvých kopcov približne 70 kilometrov po štarte. Dostala sa do neho deviatka jazdcov. Najvyššie v celkovom poradí z nej bol Portugalčan Nelson Oliveira z Movistaru, ktorý mal na štarte manko približne 15 minút na ružový dres. Zo známych mien bol vpredu ešte aj kolumbijský šprintér Fernando Gaviria z UAE Team Emirates. Tomu pred štartom etapy patrila v bodovacej súťaži 8. priečka s 15-bodovou stratou na šiesteho Sagana, no účasťou v úniku si svoje šance v boji o cyklámenový dres vylepšil. Obzvlášť, keď vzápätí prišla správa, že líder bodovačky Caleb Ewan odstúpil z Gira pre bolesť kolena.

Gaviria podľa očakávania získal maximálny počet 12 bodov na rýchlostnej prémii v Campobasse. Približne 50 km pred koncom jazdci vyšli na najvyšší bod trate, horská prémia 2. kategórie na Bocca della Selva sa stala korisťou Belgičana Kobeho Goossensa z Lotto Soudal. Potom čakalo na cyklistov klesanie a záverečný dojazd so stúpaním 4. kategórie v dĺžke 3,5 km s priemerným sklonom 6,7%. V ňom preukázal najviac síl Lafay a s prehľadom zvíťazil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok