Covid certifikát: Kedy ho spustia, a ako by mal fungovať?

TA3
15.5.2021 15:30

Cestovať po Európe by sme mohli vďaka Covid certifikátu. Ide o aplikáciu, ktorú si do mobilného telefónu stiahnu ľudia cestujúci na dovolenku. Budú sa tam nachádzať informácie o prekonaní choroby, absolvovaní testovania alebo o očkovaní. Viac informácií nám poskytol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Ako uviedol štátny tajomník Klus, k 18. máju by sa mal skončiť zákaz cestovania za rekreáciou. Konzílium sa podľa jeho slov opakovane zhodlo na tom, že by sme mali prejsť do tzv. "semaforového systému", v ktorom sa majú krajiny označovať buď ako červené, alebo zelené (prípadne čierne tam, kde je situácia v súvislosti s variantmi koronavírusu problematická).

Fínsko, Island, čiastočne Nórsko, Portugalsko a niektoré ďalšie krajiny Európskej únie sú už dnes relatívne bezpečné a porovnateľné s tým vývojom, ktorý máme aj na Slovensku, uviedol Klus. "Viem si predstaviť, že by tam mohli byť zaradené už aj všetky krajiny EÚ, pretože incidencia sa výrazne znižuje všade s tým, že pokračuje očkovanie, ktoré je dôležité kritérium, ktoré konzílium zvažuje," povedal. Ako ďalej uviedol, vie si predstaviť, že by sme sa z týchto krajín mohli vracať na Slovensko bez karantény a dokonca aj bez PCR testu.

Covid certifikát by mal zjednodušiť cestovanie a prísť by mal v polovici júna, povedal Klus. "Tam to bude všetko integrované do jedného QR kódu, ktorý keď sa zoskenuje, tak poskytne komplexnú informáciu o tom či ste prekonali Covid, či ste zaočkovaný, akou dávkou a kedy. Alebo prípadne do akej miery ste absolvovali testy - či to bol PCR test, alebo antigénový test," opísal štátny tajomník.

Pred cestou do zahraničia odporúča si pozrieť na webe ministerstva zahraničných vecí ECDC mapu a aj to, aké pravidlá majú jednotlivé krajiny zavedené. S príchodom Covid certifikátu by sa mali pravidlá v Úni zjednotiť. Dovolenkárov vystríhal, aby si pred cestou do zahraničia dôsledne preštudovali aké opatrenia platia v danej krajine, a predišli tak problémom, s ktorými sa môžu stretnúť napríklad už na letisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok