Superliga smeruje na Súdny dvor. Bolo porušené právo o voľnej hospodárskej súťaži?

TA3 TASR
15.5.2021 13:17

Keď z projektu Európskej Superligy vycúvalo deväť z dvanástich zakladajúcich členov, všetko nasvedčovalo tomu, že bublina spľasla. Európska futbalová únia a strešný orgán FIFA však ešte nemajú vyhraté. Madridský súd poslal Súdnemu dvoru Európskej únie prejudiciálnu otázku, či kroky UEFA a FIFA neporušili právo EÚ o voľnej hospodárskej súťaži.

Superliga smeruje na Súdny dvor. Bolo porušené právo o voľnej hospodárskej súťaži?
TASR/AP

Podstatou veci je otázka, či môžu UEFA a FIFA blokovať vznik konkurenčnej súťaže a či sú sankcie proti členom ESL legálne. Španielsky sudca Manuel Ruiz de Lara poukazuje na skutočnosť, že bránenie vzniku novej súťaže "potenciálne narušuje voľný trh." Podľa agentúry AFP, ktorá videla spis, Ruiz sa Súdneho dvora EÚ pýta, či UEFA a FIFA neporušili článok 102 Zmluvy o fungovaní Európskej únie, ktorý zakazuje zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

Rozhodnutie môže ovplyvniť športové zväzy

Prípadné rozhodnutie môže mať veľký vplyv do budúcnosti. Podľa odborníčky na športové právo Katariny Pijetlovicovej z Manchesterskej univerzity dokonca môže ovplyvniť budúce postavenie všetkých športových zväzov k vzniku súkromných súťaží.

Portál insideworldfootbal.com pripomína, že verdikt Súdneho dvora EÚ otriasol futbalovým svetom aj v minulosti. Pred viac ako 20 rokmi dal za pravdu belgickému hráčovi Jeanovi-Marcovi Bosmanovi a otvoril dvere pravidlu, podľa ktorého môžu hráči po vypršaní zmluvy opustiť klub bez kompenzácie.

Deväť zo zakladajúcich klubov projekt opustilo

Európsku Superligu založilo v apríli dvanásť klubov: AC Miláno, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Miláno, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid a Tottenham Hotspur. Vyvolali tým však veľkú nevôľu, nielen medzi domácimi súťažami, UEFA či FIFA, ale aj medzi fanúšikmi.

Pod hrozbou sankcií napokon po niekoľkých dňoch deväť z nich z projektu vystúpilo. Dosiaľ zostali v ESL iba Real Madrid, ktorého prezident Florentino Perez je zároveň hlavou súťaže, FC Barcelona a Juventus Turín. Zvyšné kluby sa medzičasom dohodli s UEFA aj na treste. Za svoju "rebéliu" sa zaviazali zaplatiť spoločne 15 miliónov eur na mládež a od ročníka 2023/2024 sa vzdajú 5 % z príjmu za jednu sezónu v európskych súťažiach.

Disciplinárne konanie

UEFA proti trojici najvytrvalejších začala disciplinárne konanie, podľa agentúry AP im hrozia vysoké pokuty a vylúčenie z budúcich ročníkov Ligy majstrov či Európskej ligy. Prezident Talianskej futbalovej federácie Gabriele Gravina pohrozil Juventusu Turín vylúčením zo Serie A. Napriek všetkému, Perez za projektom stojí, je presvedčený, že sú v práve. Trojica klubov v stanovisku obvinila UEFA a FIFA z nátlaku: "Zakladajúci členovia čelia tlaku tretej stany, nátlaku i vyhrážkam, aby ukončili svoj projekt. To znemožňuje konštruktívny dialóg."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok