Sagan obsadil v piatej etape Giro d´Italia štvrté miesto

TA3 TASR
12.5.2021 17:54

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe obsadil štvrté miesto v stredajšej 5. etape Giro d'Italia. Z víťazstva sa tešil Austrálčan Caleb Ewan, ktorý sa presadil v hromadnom špurte a 177 km dlhú trať z Modeny do mesta Cattolica zvládol za 4:07:01 h.

Trasa pre hromadný dojazd

Na druhom mieste finišoval domáci Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) a tretiu priečku si vybojoval jeho krajan Elia Viviani (Cofidis, Solutions Crédits). Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal ďalší Talian Alessandro de Marchi z tímu Israel Start-Up Nation.

Stredajšia trasa bola ako šitá pre hromadný dojazd, keďže na nej nebola žiadna vrchárska prémia ani iné výraznejšie stúpanie. Najvyšší bod etapy bol vo výške 75 metrov nad morom. Komplikácie mohol priniesť len technický dojazd.

Krátko po štarte sa dostali do úniku Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec) a Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizane) a keďže pelotón už nikoho iného nenechal odísť, zostali len dvaja. Duo si vypracovalo náskok najviac päť minút, no balík ho po odjazdených 50 km začal sťahovať a pred prvou rýchlostnou prémiou strácal už len necelú minúty. Na prémii bol prvý Tagliani, Sagan zobral v špurte pelotónu tri body, keď ho predbehli traja veľkí favoriti na víťazstvo v etape Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates), Viviani a Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

Tvrdý pád Landu

Krátko na to sa skončil únik dvojice na čele a pelotón išiel pokope v pomalom tempe. Ďalší útok prišiel 68 km pred cieľom, no opäť v ňom boli len dvaja pretekári - Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) a Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizane). Ich náskok sa však nedostal nad minútu, 24 km pred koncom sa k nim pridal ešte Alexis Gougeard (AG2R). O ďalších desať kilometrov mal nepríjemný pád jeden z lídrov Ineosu Pavel Sivakov, ktorý sa v natlačenom pelotóne nedokázal vyhnúť stromu.

S bolestivou grimasou pokračoval ďalej, no stratil kontakt s pelotónom. Tvrdý pád postihol aj lídra stajne Bahrain-Merida Mikela Landu, ktorý ležal dlho na zemi, na nej skončil aj víťaz 4. etapy Joe Dombrowski.

Na čele pelotónu sa už bojovalo o pozície pred finišom. Trojica na čele mal k dobru už len pár sekúnd a tri km pred cieľom sa jej pokus skončil. Saganova Bora išla na čele balíka. Pelotón sa poriadne natiahol a do posledného kilometru ho doviedol Daniel Oss. Sagan odštartoval špurt z tretej pozície, no okolo neho sa prehnal vláčik Cofidisu aj s Calebom Ewanom, ktorý mal najvyššiu rýchlosť a nechal za sebou oboch Talianov i Slováka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok